Nyheter

Khan återvald som Londons borgmästare

Av: 

TT

Sadiq Khan blev återvald som borgmästare i London. Här syns han på bild med hunden Luna.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

NYHETER

I skuggan av valet i Skottland har flera andra val hållits i Storbritannien.

I London har Labours Sadiq Khan blivit återvald som borgmästare och i Wales är Labour återigen största parti.

Sadiq Khan besegrade den konservativa utmanaren Shaun Bailey i borgmästarvalet med 55,2 procent av rösterna, mot Baileys 44,8 procent, rapporterar Reuters.

Segern var väntad, men marginalen till motståndaren var mindre än vid Khans första valvinst 2016, då han blev den första muslimen att leda en stor västerländsk huvudstad och ersatte Boris Johnson på posten.

– Jag är djupt ödmjuk inför förtroendet som Londonborna har givit mig att fortsätta leda den bästa staden i världen, säger Khan, som i sin kampanj fokuserade på jobbskapande och att främja Londons turistbransch.

Segrar i fler borgmästarval

För Labour är resultatet spretigt. I England innebär resultaten i borgmästarvalen något av en revansch under lördagen. Med rösterna färdigräknade i elva av de tretton borgmästarvalen har Labours kandidater vunnit nio av dem.

Trots det har partiledaren Keir Starmer petat vice partiledaren Angela Rayner från rollen som kampanjchef. Detta efter partiets överlag svaga resultat i de lokala valen, inte minst den uppseendeväckande förlusten i Labourfästet Hartlepool.

Labour störst i Wales

I Wales regionala parlamentsval blev dock Labour återigen största parti och Mark Drakeford, partiets ledare i Wales, sitter därmed kvar som försteminister till 2026.

– Vi har ett radikalt valmanifest med ambitiösa planer för Wales, säger Drakeford i sitt vinnartal enligt The Guardian.

Drakeford uppmanar premiärministern Boris Johnson att ta nya tag och se över hur de inbördes relationerna i Storbritannien ska utvecklas. Detta för att bygga ett "mer respektfullt" samarbete i framtiden.

Labour, som historiskt har dominerat den regionala politiken i Wales, vann 30 av 60 mandat i regionparlamentet. Partiet ökade med omkring fem procentenheter jämfört med förra valet, 2016. De konservativa, Tories, blev näst största parti och vann 16 mandat.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: