Stefan Löfven om flockimmuniteten: Aldrig någonsin

Stefan Löfven förnekar bestämt att flockimmunitet har varit en del av den svenska coronastrategin.

– Aldrig någonsin har regeringen suttit och spekulerat i hur många vi borde ha smittade, självklart inte, säger statsministern.

Statsminister Stefan Löfven svarade under eftermiddagen på frågor från riksdagens konstitutionsutskott om regeringens hantering av coronapandemin.

Sverigedemokraternas ledamot Mikael Strandman lyfte fram granskningar i olika medier som gjort gällande att Folkhälsomyndigheten hade flockimmunitet som en del av Sveriges strategi.

Löfven förnekade att det skulle ha varit regeringens mål.

– Nej jag vill bestämt avvisa alla spekulationer om att någon immunitetsgräns skulle ingå i en strategi, att få en viss del av befolkningen smittad. Självklart inte, svarade Löfven.

Inget regeringsbeslut

Statsministern tillade att regeringen insåg att det skulle bli svårt att få stopp på smittspridningen helt och att det finns ett epidemiologiskt begrepp som heter flockimmunitet. Men det har enligt honom aldrig varit en uttalad del av strategin.

Kristdemokraternas Tuve Skånberg ställde frågor som rörde nedstängning av samhället och varför andra nordiska länder klarat sig bättre än Sverige. Löfven svarade att man ännu inte vet varför Sverige drabbats hårdare.

– En del säger att det har att göra med reseströmmar. Att vi hade helt andra resemönster till och från Sverige än vad exempelvis Finland och Norge hade, sa Löfven.

Ifrågasatte nedstängning av samhället

Statsministern ifrågasatte också att en nedstängning av samhället skulle ha bäst effekt. Han nämnde grannländer som tillämpat olika strategier och där resultatet växlat fram och tillbaka, Spanien och Portugal, Tyskland och Belgien, Storbritannien och Irland

– Vi ser inget mönster mellan total lockdown och succé. Det är bra att vänta med de riktigt skarpa slutsatserna till dess att pandemin är över.

Stefan Löfven inledde utfrågningen i riksdagen med ett anförande om regeringens hantering av pandemin. Han tog då bland annat upp att det inte fanns någon strategi som klubbats i form av ett regeringsbeslut.

– Åtgärderna har omprövats löpande och anpassats efter vad situationen har krävt, sa Löfven.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE