Bris

Fler samtal än någonsin till Bris under julen

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Under jullovet hade Bris kuratorer 1 438 samtal med barn – en ökning med 40 procent jämfört med samma period föregående år, skriver Bris i ett pressmeddelande.

Det vanligaste barn ville prata om var familjen, om känslor av nedstämdhet och ångest, om att inte kunna träffa vänner och funderingar och känslor kopplade till hur ens skolgång kommer att se ut efter lovet.

* ”Jag mår så dåligt. Nu har corona gått upp, det kommer en ny muterad version, klimatförändringar som hotar hela min framtid. Det känns verkligen som världen håller på att gå under. Det känns som att det aldrig ska ta slut. Det är bara samma skit och jag väntar på den framtid som också ser ut som skit”.

För barn i utsatta situationer i hemmet har jullovet varit extra svårt. Till Bris har barn hört av sig och berättat om vuxnas missbruk, om fylla och slagsmål och om att behöva rymma hemifrån för att undvika bråk och utsatthet. Samtalen om fysiskt och psykiskt våld har varit betydligt fler under jullovet 2020 jämfört med 2019, skriver Bris.

* ”Jag har låst in mig på toaletten och hela jag skakar och hjärtat slår jättefort. Nu när vi är tillsammans hela familjen så måste jag låtsas vara glad men det går inte och jag vågar inte vara ledsen nu, för pappa är full och jag är rädd”.

*Citaten ovan är exempel på vad barn berättat för Bris.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bris

Barn & unga

Coronaviruset

Ångest