Snösmocka angriper Sverige – klass 3-varning och 70 centimeter snö

Första klass 3–varningen för snö på 10 år

Snösmockan slår till mot Sverige under måndagen.

I Västernorrland har SMHI utfärdat en klass 3-varning för 70 centimeter snö.

Trafikverket har växlat upp inför snövädret, med extra resurser och inställda tåg. Blötsnö i kombination med hård vind innebär att träd kan falla över väg och spår.

– När snön sätter sig i granar och tallar blir de som tändstickor, de bryts fruktansvärt lätt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Skriv inlägg
 • Äntligen vinter!! :D

  christian
 • User photography

  Då tar det återigen i och börjar snöa kraftigt i Östersund.

  @MobilfotografenKristiansen
 • User photography

  Här faller snön fortfarande i Domsjö utanför Örnsköldsvik.

  Ann Granstedt
 • Elle Kari Karlsson

  Flera fordon, inklusive lastbilar har krockat på E20 i höjd med Otterslätten.

  Räddningstjänst, ambulans och polis har åkt till platsen.

  Enligt SOS kan orsaken till olyckan vara halka i området.

  Det är oklart om någon har skadats.

  Uppdatering 16.18

  Enligt polis på plats handlar det om tre lastbilar och ett antal personbilar. Tre eller fyra personer kan vara skadade på plats. Ingen uppges dock vara allvarligt skadad.

  Vägen helt avstängd för tillfället men förväntas att delvis kunna öppnas om om cirka 20 minuter, växelvis.

 • User photography

  Tväråbäck

  Sebbe

Ett intensivt lågtryck har angripit Sverige under måndagen. SMHI har utfärdat snövarningar i tio län, varav två klass 2-varningar och en klass 3-varning: den första för snö på tio år, uppger en meteorolog på SMHI för DN.

Ovädret började i västra Sverige och rör sig uppåt under dagen.

Vid 10-tiden uppgraderade SMHI varningen i Västernorrland till den tredje och starkaste nivån på skalan. Där väntas hela 70 centimeter snö under kvällen.

– Det är ymnigt snöfall och rikliga mängder med nederbörd. Det bör allmänheten vara medveten om i dag. Man ska nog fundera på om det verkligen är nödvändigt att ge sig ut i trafiken, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Växlar upp

Trafikverket har växlat upp inför de stora snömängderna.

– Vi har fått fokusera från Gävle uppåt längs kusten mot Umeå. Vi har också förberett en del fordon och redskap för att kunna hantera om det blir mycket blötsnö ihop med hård vind, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Tågen mellan Umeå och Sundsvall har ställts i 16 timma: mellan klockan 20 i kväll och 12 imorgon. Blötsnön kan packas in i tågväxlarna, vilket kan bli lite tjorvigt, säger Bengt Olsson. Det finns också en risk att träd faller över väg– och järnväg.

– När snön sätter sig i granar och tallar blir de som tändstickor, de bryts fruktansvärt lätt. De kan fara över väg eller spår, säger Bengt Olsson.

Ishalka i flera län: tänk smart

Västra Götaland och Västra Svealand har under morgonen mötts av halka och snöfall. Under morgonen ställde Västtrafik in skolbussarna i Bohuslän och 16 bussar i linjetrafiken står stilla.

Även i Göteborg har omkring 14 busslinjer tagits ur drift.

– Vi har flera bussar som står stilla i backar där det är som svårast att ta sig upp och inte kommer vidare. Vi har ingen prognos för hur länge det här kommer pågå, säger Ellinor Mild vid Västtrafiks störningsjour vid 10-tiden.

Under dagen har polis och räddningstjänst fått larm om flera trafikolyckor.

– Vi har haft en påkörning som kan ha orsakats av halka. Även en lastbil och en personbil har kolliderat. Det snöar rätt ordentligt här nere, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson på polisen region Väst.

Vid 10.30-tiden utfärdade SMHI klass 1-varningar för plötslig ishalka i fem län. Det gäller Halland, Västra Götaland, Kronoberg, Jönköping, Östergötland, Kalmar utom Öland.

– Just nu är det gulmarkerat, alltså risk för besvärligt väglag, i nästan hela södra Sverige. Bara i Skåne, en bit upp i Småland och runt Stockholm är det grönt. Men det kan bli mycket värre under dagen och kvällen så vi har nog inte det värsta läget ännu, säger Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour, vid 10.30.

Om man ska ut på vägarna gäller det att tänka smart, menar Bengt Olsson.

– Man kan bli sittande i snömodden i flera timmar, vilket är en utmaning i sig. Så man bör ha med sig något varmt att dricka och energipåfyllning.

– Sen tycker jag att det gäller att tänka smart om man måste ut på vägarna. Hastighetsskyltarna är satta efter torra sommarvägar, så man kan troligtvis inte köra lika dant.

Budskapet från Trafikverket lyder:

Tänk på hastigheten, håll avstånd och var tydlig med hur du kör så att medtrafikanterna hinner reagera om något händer.

Snövarningar i tio län

Under dagen väntas snöovädret vandra vidare österut och så småningom uppåt landet.

– Nu vid 8-tiden på morgonen har lågtrycket tagit sig in över västra Götaland, samt västra Svealand och Örebro, Värmland och Dalarna. Längst ut på kustremsan är det mest regn och mer inåt landet handlar det om snö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Vid 10-tiden väntas snöfallet breda ut sig österut.

– Då går det över till regn i västra Götaland och västra Svealand. Snöfallet drar sig då vidare österut in över Uppsala och Sörmland, vidare mot Stockholm under dagen, säger han.

Då kommer snösmockan breda ut sig och vid 12-tiden anländer den till södra Norrland.

– Det täcker då stora delar av Götaland och östra Svealand och snön drar in över Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Det är lite svårt att säga exakt när var och hur, men det drar sig norrut, säger han.

70 centimeter snö och blåst

SMHI har utfärdat klass 3-varning i Västernorrland. Där väntas hela 70 centimeter snö under kvällen.

Västerbottens kustland samt Jämtland utom fjällen gäller klass 2-varning. I Jämtland väntas 40 centimeter snö medan en halv meter snö väntas falla över Västernorrland och längs Västerbottenkusten. Där kommer det dessutom blåsa tio meter per sekund.

– Det fortsätter med högsta intensitet över ostkusten under kvällen. Särskilt i Västernorrland och Västerbotten blir det stora snömängder, men även stark vind. Det kommer bli drivbildningar och sannolikt flera störningar i trafiken, säger Linus Karlsson.

Klass 1-varning för snö gäller under dagen och kvällen i Jämtlands län utom fjällen, Gävleborg, Dalarna utom dalafjällen, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Örebro och Värmland samt Västerbottens inland.

I Jämtland väntas upp emot 30 centimeter snö och 25 centimeter i Västerbottens inland. Gävleborg, Dalarna och Värmland kan få 20 centimeter.

I Örebro och Västmanland kan upp emot 15 centimeter falla, respektive 10 centimeter i Södermanland och Uppsala.

Efter lunch utfärdades även en klass 1-varning för ishalka i Stockholms län. Men just nu ser det lugnt ut i regionen, berättar Bengt Olsson.

– Temperaturen ligger kring nollan, vilket inte är så bra. Men halkbekämpningen är ganska intensiv, man jobbar 24/7 hela tiden. Så det funkar bra.

Publisert:

LÄS VIDARE