Tusentals lastbilschaufförer fast vid gränsen över jul

Publicerad 2020-12-25

Chaufförerna som fastnat vid den coronastängda gränsen från Storbritannien riskerar att bli kvar i sina lastbilar över jul.

Nu kämpar franska brandmän och brittiska militärer för att testa alla chaufförer innan de släpps förbi.

Men det tar tid och chaufförerna blir troligtvis fast i sina lastbilar till annandagen.

När den brittiska premiärministern Boris Johnson förra helgen meddelade att stora delar av England skulle stängas ner på grund av den nya, mer smittsamma varianten av sars-cov-2-viruset skulle fler än invånarna i de berörda städerna drabbas.

Brittiska resenärer har blivit persona-non-grata i flera länder som stängt sina gränser för Storbritannien, samtidigt som den stora matvarukedjan Tesco infört ransoner på livsmedel som kan tänkas ta slut under landets nya isolerade läge.

Julmaten: Pizza och burkbönor

För de tusentals lastbilschaufförerna som regelbundet trafikerar färjevägarna mellan brittiska Dover och franska Calais har den nya coronapolitiken fått förödande konsekvenser.

I flera dagar har uppemot 6 000 lastbilschaufförer fastnat i gränslandet som uppstått i Dover. De har fått förlita sig på lokalbornas välvilja för att få mat och förnödenheter levererade till de milslånga köerna.

En grupp brittiska sikher har försökt höja stämningen längs gränsen, bland annat genom att dela ut 1 000 pizzor. Andra välgörare har under julhelgen stått på en bro över motorvägen där lastbilarna befinner sig och hissat ner matpaket med bönor och godis.

Får hjälp från Frankrike

Men det räcker inte för de hemlängtande chaufförerna, som säkert hellre tillbringar julen någon annanstans än i en flera dagar lång bilkö. Bilder tagna från ovan visar hur de strandade chaufförerna använt trafikkoner för att skriva HELP, hjälp, med enorma bokstäver på marken.

– Vi vill bara hem! skriker vissa enligt brittiska tidningen Daily Mail, tillsammans med ilskna obsceniteter riktade åt Boris Johnson.

Någon har skrivit ”Hjälp” med trafikkoner.

För även om Johnson och Macron kommit överens om att låta chaufförerna passera gränserna måste de först uppvisa ett negativt coronatest. Fastän franska brandmän tagit sig över kanalen för att bistå tillsammans med 10 000 snabbtester finns det ingen chans för majoriteten av chaufförerna att ta sig hem innan julhelgen är slut. Det brittiska transportförbundet befarar att den sista chauffören inte kommer kunna lämna gränslandet förrän tidigast annandag jul.

Upp till 2 000 chaufförer kan i bästa fall lämna England under natten till juldagen, om de har tur. Av de hittills 2 364 som testat sig har bara tre testat positivt, enligt Daily Mail.

Chaufförerna testas och måste kunna visa på ett negativt test för att få passera gränsen.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS