Ingen bonus i Hagfors: ”Fokuserat på skyddsutrustning istället”

Publicerad 2021-03-22

Aftonbladet har frågat alla Sveriges kommuner om de gav något extra till personalen i äldrevården under pandemiåret.

Hagfors svarade att de ”i stället fokuserat på förebyggande insatser” och tillhandahållit skyddsutrustning.

– Det där tycker jag låter jättekonstigt. Hur skulle vi ha gjort annars då? Strunta i skyddsutrustningen? säger Eva-Lena Hagman på Kommunal.

Aftonbladet har ställt följande fråga till alla kommuner i Sverige:

  1. Har ni valt att att ge era anställda inom äldreomsorgen en extra bonus/gåva/present för deras insatser under pandemin?
  2. Om ja, vad och varför?
  3. Om nej, varför inte?

I Hagfors kommun har de anställda inom äldreomsorgen inte fått någon form av bonus. De svarar:

”Nej, vi har i stället fokuserat på förebyggande insatser i det systematiska arbetsmiljöarbetet och följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, tillhandahållit skyddsutrustning och upprättat rutiner”, skriver Helena Sjöö, tillförordnad personalchef i Hagfors kommun.

Centrala Hagfors

Att kommunen jämför detta med en bonus är något som fackförbundet Kommunal tycker är oroväckande.

– Jag tycker det låter konstigt att det skulle vara en bonus, när skyddsutrustning är en självklarhet, det är väl en arbetsgivares skyldighet. Det finns ju en lag som heter arbetsmiljölagen, säger Eva-Lena Hagman, ordförande för Kommunals sektion Klarälvdalen.

Eva-Lena Hagman, ordförande för Kommunals sektion Klarälvdalen

Forskaren: ”Den var grov”

Marta Szebehely är professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet. Även hon tycker detta är ett märkligt svar av Hagfors kommun.

– Ja, det är väl jättebra men det kan inte var i stället för? Det är ju självklart, det måste man ju göra, säger hon.

Hur kommuner har tagit hand om sin personal under pandemin är något som bekymrar Marta Szebehely. Hon anser att det finns en ovisshet och bristande kunskap i hur många äldreboenden som har haft smittan. Det här påverkar personalen och hon menar att de blir bortglömda och att detta kan vara väldigt påfrestande för dem.

– Det är en grupp som verkligen har fått jobba i skymundan och utan stöd. Så att säga istället för en gåva så ska ni får skyddsutrustning, den var grov, säger Marta Szebehely.

Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.

Personalchefen backar: ”Inte så vi menade”

När Aftonbladet tar upp kritiken mot Hagfors kommuns svar backar personalchefen.

– Det är inte en fråga om en bonus, det var absolut inte så vi menade med skrivelsen. Utan vi tillhandahåller skyddsutrustning och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och försöker jobba med förebyggande åtgärder för att någon inte ska bli smittad. För skyddsutrustning har alltid varit en självklarhet för oss, säger Helena Sjöö.

Du svarade att ni i stället hade fokuserat på det, så det här var inte menat som er bonus?

– Nej absolut inte, nej nej. Det var en mer utveckling av svaret. Svaret är ju “nej, vi har inte gett någon extra bonus”, utan vi har gjort så här i stället, det var ett mer utvecklande svar.

Skyddsutrustning för Covid-19