Polisinsats i Hongkong på årsdag av massaker

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Polisen i Hongkong har stängt stora delar av den park där människor brukar uppmärksamma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg.

Polisen kommer att göra "vad som än krävs" för att "bevara den allmänna ordningen och säkerheten".

Orsaken som angavs till att polisen stängde Victoriaparken var att människor uppmanar andra i sociala medier till att samlas där trots att det har förbjudits, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den som tar sig in på avspärrat område riskerar upp till tolv månaders fängelse, enligt polisen.

Massakern i Peking den 4 juni 1989, där tusentals människor tros ha dödats eller skadats, brukar uppmärksammas i Hongkong med en stor manifestation på årsdagen. Men liksom i fjol har myndigheterna i år förbjudit minnesceremonier.

Tidigt på fredagsmorgonen greps Chow Hang-tung, vice ordförande i den organisation som arrangerar den årliga manifestationen, utanför sitt kontor. Chow misstänks för att ha spridit information om en olaglig sammankomst, säger en poliskälla till nyhetsbyrån AFP. Två av hennes kollegor bekräftar gripandet för nyhetsbyrån Reuters.

7 000 poliser

37-åriga Chow har hittills varit en av få framträdande demokratiaktivister i Hongkong som ännu inte har hamnat bakom lås och bom sedan Fastlandskinas grepp om staden hårdnat och ny säkerhetslag klubbades igenom förra sommaren.

Även en 20-årig man har gripits, anklagad för samma typ av gärning som Chow Hang-tung.

– Deras inlägg på sociala medier bestod av annonsering om och uppmaningar till andra att delta i förbjudna sammankomster, säger polischefen Law Kwok-hoi.

Runt 7 000 poliser uppges ha kommenderats ut för att förhindra att folk samlas till manifestationer under fredagen och Hongkongs ledande tv-station RTHK har fått order om att inte rapportera om eventuella minneshögtider.

Riskerade fängelse

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet, det styrande kommunistpartiet har fortfarande inte erkänt att någon massaker ägde rum.

I Hongkong har manifestationer till minne av massakern varit tillåtna fram till förra året, men trots förbudet hölls ändå minnesceremonier då. Tiotusentals människor uppskattas ha deltagit trots att de riskerade fängelsestraff.

Publisert:

LÄS VIDARE