Nyheter

Biden och Johnsons möte: "En frisk fläkt"

Av: 

TT

Presidentparet Joe och Jill Biden träffar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie Johnson i Carbis Bay, England.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

NYHETER

Att träffa USA:s president Joe Biden efter att ha handskats med företrädaren Donald Trump beskrivs av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som en ”frisk fläkt”.

– En bra första dag, säger Biden efter mötet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hälsade den amerikanske presidenten Joe Biden välkommen till den engelska kuststaden Carbis Bay på torsdagseftermiddagen.

– Det är ljuvligt, jag vill inte åka hem, sade Biden om landskapet där han promenerade med sin fru Jill Biden, Boris Johnson och hans maka Carrie Johnson, enligt Reuters.

Täckte flera ämnen

De två ledarna träffades för att samtala inför G7-mötet, som inleds under fredagen. Klimatet, världshandeln och hur världen ska återhämta sig från coronapandemin väntas tas upp på toppmötet, tillsammans med frågor om hur Kina och Ryssland ska hanteras. Flera av de frågorna stod också på dagordningen för mötet mellan Biden och Johnson.

En frisk fläkt, säger Johnson om den amerikanske presidenten.

– Det är nytt, det är intressant och vi jobbar väldigt hårt tillsammans. Vi höll på i ungefär en timme och tjugo minuter eller så. Det var ett långt, långt, bra möte. Vi täckte en enorm mängd olika ämnen, säger han enligt Reuters.

Det fastställdes också att de två länderna ska samarbeta för en fördjupad handelsrelation, inte minst när det gäller teknikområdet, där de enligt Reuters ska inleda ett bilateralt samarbete.

Brexit och Nordirland

Hanteringen av brexitavtalets regler för gränsen mellan Nordirland och resten av Storbritannien avhandlades också. Ett känsligt ämne, med tanke på hur olika de två världsledarna ser på brexit.

– Alla vill upprätthålla Långfredagsavtalet och hålla fredsprocessen i gång. Det är en gemensam sak, säger Boris Johnson.

Biden själv har sagt att USA:s återkomst till världspolitiken är viktig att betona under den första Europaresan han gör som president. För Boris Johnson antas G7-mötet vara en möjlighet för honom att bevisa att Storbritannien kan agera storspelare på egen hand, utan EU i ryggen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: