Mångåriga elevkränkningar stoppades inte

TT

Publicerad 2021-06-07

Brinellgymnasiet i Fagersta hade fram till förra sommaren riksidrottsgymnasium för elitsatsande elever. Arkivbild.

Riksidrottsgymnasiet i Fagersta lades hastigt ned förra sommaren efter 20 års verksamhet. Nu vittnar en rad tidigare elever om allvarliga och långvariga missförhållanden på utbildningen.

Det är SVT Sport som granskat hur utbildningen skötts under åren. Utbildningen var specialutformad för elever som elitsatsade på vattenskidor och wakeboard, och var knuten till Brinellgymnasiet i Fagersta.

Riksidrottsgymnasiet lades ned sedan två tidigare elever hört av sig via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. På basis av uppgifterna såg rektorn ingen annan utväg än att avveckla utbildningen. Efter beslutet kom spontana vittnesmål om mobbning, sexism och tystnadskultur på utbildningen. Såväl elever som ledare ska ha deltagit i mobbningen.

Fler vittnesmål

När SVT Sport kontaktade tidigare elever, sedan 1999, fick de ytterligare 35 vittnesmål. De handlade bland annat om ledare som ska ha haft sex med elever. Ledare ska också ha köpt ut alkohol och själva varit med och festat med eleverna.

Ingen av tre personer som var ansvariga vid den aktuella tiden kan i dag förklara varför missförhållandena inte utreddes och stoppades.

– Det vet jag inte, svarar en av dem på frågan varför inget hände sedan elever berättat om missförhållanden. Han säger också att han inte kommer ihåg att han fått sådana uppgifter.

Skollagens krav

Rektor Ulla Pietarinen, som fick del av visselblåsarnas uppgifter och då beslutade om avveckling, säger till SVT Sport:

– När det blåste som mest tänkte jag: Vad är min uppgift? Trygghet och studiero. Skollagen.

– Jag har ett uppdrag mot Skolinspektionen och Skolverket. Då måste man våga ta svåra beslut.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln