L-vilden lämnar riksdagen med maximal ersättning – hyllas internt

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-22

Emma Carlsson Löfdahl (L) plockade ut 412 000 kronor i ersättning genom att hyra makens lägenhet.

Nu lämnar hon riksdagen och är berättigad till maximal inkomstgaranti fram till pensionen.

”En person med lång och gedigen liberal gärning”, skriver L:s partisekreterare i ett internt utskick.

Emma Carlsson Löfdahls bostadsaffärer avslöjades i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Riksdagsledamoten fick maximal ersättning för sin övernattningslägenhet – en bostadsrätt hon hyrde av sin make. Avgiften för lägenheten var bara 2 500 kronor i månaden, Carlsson Löfdahl hävdade dock att hon betalade sin make 13 000 kronor i månaden för bostaden.

Carlsson Löfdahl fick hård intern kritik och lämnade då Liberalerna.

– Det hon har gjort är inte olagligt men det är grovt omdömeslöst, sa den förre L-ledaren Jan Björklund och uppmanade henne att avgå.

Emma Carlsson Löfdahl vid riksdagens öppnande 2019.

Nästan 8 miljoner kronor

Men Carlsson Löfdahl hörsammade inte Björklunds uppmaning utan fortsatte som politisk vilde.

Nu har hon bestämt sig för att lämna riksdagen. Hade hon gjort det i samband med att hon lämnade Liberalerna 2019 hade hon haft inkomstgaranti i fem år. Nu har hon fyllt 50 år och garantin sträcker sig därmed ända fram till pensionen.

Enligt riksdagens regler för inkomstgaranti kommer Carlsson Löfdahl få 80 procent av lönen det första året, sedan 66 procent fram till dess att hon fyllt 65 år. Under de dryga 14 åren kommer hon totalt att kunna plocka ut cirka 7,9 miljoner kronor.

Internt brev kritiserar L:s hantering

Trots den tidigare hårda interna kritiken hyllas Emma Carlsson Löfdahl nu av Liberalernas partiledning. I ett internt brev från partisekreterare Juno Blom, som Aftonbladet tagit del av, redogörs för hennes politiska gärning.

Hon tackas för sin gedigna liberala gärning och önskas lycka till i framtiden. Blom berör också anledningen till att Carlsson Löfdahl slutade och kritiserar sitt eget parti.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom berömmer Emma Carlsson Löfdahl i ett internt brev.

”Givetvis ska vi politiskt förtroendevalda alltid vara beredda på, och tåla, offentlig granskning. Men jag kan också konstatera att partiets hantering lämnade saker att önska, och det är något jag uppriktigt vill beklaga.” skriver hon i brevet.

Aftonbladet har utan framgång sökt Emma Carlsson Löfdahl för en kommentar. Enligt Sveriges Radio säger hon att hon tänker fortsätta driva sin cateringfirma.

Om hon ansöker om inkomstgaranti och har annan inkomst minskar ersättningen från riksdagen. Aftonbladet har även sökt Juno Blom för frågor om kritiken mot L:s hantering av Carlsson Löfdahl.

ANNONS