Uppgifter: Slug plan bakom vändningen om Trump

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitch McConnell röstade för att fria Donald Trump – för att i ett rasande tal efteråt skylla hela kaoset på honom.

Den republikanske ledarens till synes obegripliga svängning fick Demokraterna att gå i taket.

Men taktiken beskrivs som slutfasen av en plan att stoppa expresidenten utan att skapa inbördeskrig i partiet.

Det var ett märkligt slut på en märklig dag i senaten när ledamöterna röstade om huruvida Donald Trump skulle fällas för att ha uppviglat mobben i Kapitolium.

Efter förvirring om vittnen och omröstningar, en animerad show av försvarsadvokaten Michael van der Veen och en republikansk senator som utan förvarning röstade för att fälla var det dags för republikanernas minoritetsledare Mitch McConnell att tala i kammaren.

Efter att ha varit en av 43 republikanska senatorer som röstade för att frikänna ställde han sig upp och skyllde i princip allt på expresidenten.

– Det råder ingen tvekan, ingen, att president Trump är praktiskt och moraliskt ansvarig för att ha provocerat fram händelserna. Ingen tvekan. Personerna som stormade byggnaden trodde att de gjorde det efter en önskan och instruktion från presidenten, sa Mitch McConnell.

– Och att de hade den tron var en förutsägbar konsekvens av den ökade styrkan av osanningar, konspirationsteorier och farliga överdrifter vilket den förlorande presidenten fortsatte att skrika i världens största megafon.

McConnell sa också att Donald Trump i princip abdikerade från sin roll som president när han under flera timmar inte gjorde något för att stoppa attacken mot Kapitolium.

– Vilket reaktion han än ville skapa den eftermiddagen så vet vi att han tittade på samma direktsända tv-bilder som vi andra. En mobb attackerade Kapitolium i hans namn. Dessa kriminella höll hans banderoller, hängde upp hans flaggor och skrek sin lojalitet till honom, sa den republikanske ledaren.

– Han gjorde inte sitt jobb. Han steg inte in så att federal lag kunde verkställas och ordningen återställas. Nej, i stället ska han glatt ha tittat på tv när kaoset var ett faktum.

Mitch McConnell.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mitch McConnell.

Antydde att Trump kan åtalas

Med de orden bekräftade han i princip allt som Demokraterna velat bevisa under riksrätten: Att Donald Trump tände bränslet som ledde till stormningen och när det var ett faktum inte gjorde något för att stoppa den.

Mitch McConnell uppgav att hans beslut att fria inte berodde på att han anser expresidenten oskyldig. Han menade att hela processen med en riksrätt mot en avgången president var mot konstitutionen – men att Donald Trump ännu inte kommit undan.

Han sa att det finns andra sätt att straffa expresidenten, antingen genom federalt åtal eller genom civilrättsliga processer.

Vändningen fick Demokraterna att skälla ut den republikanske ledaren efter noter. Nancy Pelosi, talmannen i representanthuset, kallade honom för feg och patetisk och var rasande över det faktum att han menade att en avgången president inte kunde fällas – när det var han som försenade processen så att Donald Trump hann lämna Vita huset.

– Allt han sa, herregud, om Donald Trump och hur hemsk han var och är och sedan säger att det var för sent när representanthuset lämnade över – nej det var det inte, ni valde att inte ta emot åtalet, sa Pelosi som synbart skakade av ilska.

Men enligt uppgifter från amerikanska politiska reportrar kan Mitch McConnells ord ha varit slutdelen av en slug plan att både kunna oskadliggöra Donald Trump och hålla ihop partiet på en och samma gång.

McConnell tröttnade på Donald Trump långt innan stormningen av Kapitolium och sägs ha byggt upp ett förakt mot honom med tiden. De pratade med varandra sista gången i mitten av december efter att McConnell erkänt Joe Biden som den rättmätige segraren i valet.

Han har gjort klart att han aldrig kommer prata med expresidenten igen. Direkt efter attacken mot kongressen när Demokraterna började prata om riksrätt var McConnell snabb med att läcka uppgifter om att han skulle kunna tänka sig att rösta för att fälla.

Foto: Evan Vucci /AP
McConnell och Trump.

Skrämde Trump till tystnad

Enligt Maggie Haberman, politisk reporter på New York Times som granskat Trump i många år, var rädslan för Mitch McConnell och hans makt över de republikanska senatorerna en starkt bidragande orsak till att dåvarande presidenten inte gjorde saker värre på vägen ut ur Vita huset.

”När han då gjorde klart att han var öppen för att fälla var Trump kvar i ämbetet och en av de saker som stoppade honom att fortsätta attackerna mot demokratin var rädsla för McConnell”, skriver Haberman på Twitter.

När Donald Trump lämnat Vita huset behövdes inte längre påtryckningarna och Mitch McConnell uppgav i ett mejl till sina kollegor att han tänkte rösta för att fria inför omröstningen. I brevet till senatorerna hänvisade han till konstitutionen och gav då också en anledning för andra, som privat uppgivit att de ser Donald Trump som skyldig, att kunna fria.

Enligt många amerikanska bedömare insåg han att rösterna inte fanns för att säkert fälla Trump och att det i det läget hade varit förödande för Republikanerna om dess ledare gått emot partiet. I det läget som partiet befinner sig med många ledamöter som helt ställt sig bakom Donald Trump hade det kunnat innebära inbördeskrig.

Dessutom lär det ha lugnat många republikaner som vägde åtalspunkten mot expresidenten mot de risker det hade inneburit att fälla.

Men genom att så starkt skylla händelserna på Trump i talet efteråt gav han indirekt Republikanernas stöd till Joe Biden om han genom sitt justitiedepartement väljer att ge sig på expresidenten i ett federalt åtal, enligt kommentarerna efter omröstningen.

”Mitch McConnell är den slugaste politikern i Washington”, enades de politiska experterna på CNN i eftersnacket.

Och om Donald Trump fastnar i rättsliga processer gör det livet lättare för Mitch McConnell när han ska försöka samla partiet framåt för att återta makten i senaten och representanthuset.

I en intervju med reportrar gjorde han klart att han inte kommer låta expresidenten få styra och ställa över vilka kandidater som ska ställa upp i primärvalen inför mellanårsvalet i november 2022.

– Mitt mål är att på alla sätt ha kandidater som kan vinna i november. Några av dem kan vara personer som den förre presidenten gillar. Andra kanske han inte gillar. Det enda jag bryr mig om är valbarhet, sa Mitch McConnell enligt Politico.

I intervjun ville han inte utveckla det han sa i kammaren om att Trump kan riskera åtal för sina handlingar.

– Jag har sagt allt jag behöver säga om det.

McConnell ville inte heller säga om han offentligt kommer opponera sig om Trump ställer upp i presidentvalet 2024.

– Jag är fokuserad på 22.

Retade upp Trumps förkämpar

Han har också gjort klart att han och den republikanska gruppen i senaten kommer stå bakom alla ledamöter som ska upp i primärval nästa år, inklusive Lisa Murkowsi från Alaska som var den enda att rösta för att fälla bland dem vars mandatperiod går ut 2022.

Men han har fortfarande en balansakt att genomföra för att behålla makten i partiet och inte reta upp expresidentens anhängare för mycket. Talet efter omröstningen retade upp Donald Trumps högljudda förkämpar i representanthuset.

– Många är frustrerade över hans kommentarer. Jag tänker inte försköna det, säger ledamoten Andy Biggs från Arizona till Politico.

Han och många fler inom partiet menar att Donald Trumps inflytande över Republikanerna inte flagnar bara för att han lämnat Vita huset, tack vare hans styrka på kampanjmöten och förmåga att knipa rubriker.

– Faktumet att han inte är kvar i Vita huset innebär inte att han inte längre är ledare för rörelsen han startade för fyra eller fem år sedan, uppger Biggs till Politico.

Publicerad: