Polisen: Vi kommer se en ökning av krypto-brott

Varje år utsätts en stor mängd svenskar för bedrägerier kopplade till kryto-valutor.

Bara häromdagen tvingade rånare till sig bitcoin från ett par i Stockholmsområdet.

– Vi kommer få se fler brott kring virtuella valutor, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

På måndagen gick Teslas vd Elon Musk ut med att bolaget köpt bitcoin till ett värde av 13 miljarder kronor och att man kommer att börja ta emot kryptovalutan som betalningsmedel. Strax efteråt steg priset på bitcoin till nya rekordnivåer.

Vid polisen ser man främst problem med bedrägerier kring bitcoin, att brottslingar försöker komma över offers pengar genom olika typer av investeringsbedrägerier.

– Vi har de senaste åren haft drygt 1 600 anmälda investeringsbedrägerier per år. I de flesta fallen är det att man ska investera i något som är kopplat till bitcoin, som ska göra att pengarna växer otroligt mycket, säger Lotta Mauritzon, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter inom Noa, Nationella operativa avdelningen.

Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericentrum.
Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericentrum.

”Allting är spårbart”

För de allra flesta är bitcoin fortfarande något abstrakt som man kanske främst kopplar samman med olagligheter på darknet, en krypterad del av internet.

Men Teslas besked kan innebära en snabb ändring. Och med en ökad popularitet ställs polisen inför problemet med hur man ska utreda brott kopplade till bitcoin och andra virtuella valutor.

– Allting i bitcoin är fullt spårbart. Du kan spåra transaktioner eftersom de får en egen kod. Men så länge ”plånboken” ligger orörd är den mycket svårt att koppla till en person, säger Lotta Mauritzon.

Framöver tror hon att brott kopplade till bland annat bitcoin kommer att bli allt vanligare.

– Vi kommer få se mer kring virtuella valutor och hur man använder dem i olika sammanhang. Inte bara kring bitcoin utan även andra virtuella valutor.

För den som vill investera i bitcoin har hon ett råd för att undvika bedrägerier:

– Man ska sätta sig in i det och förstå hur det fungerar, innan man gör en investering.

 

Publisert:

LÄS VIDARE