Uppsalareportage

Tränaren: ”Alla ska kunna spela tennis och ha roligt”

Av: 

Joanna Górecka

NYHETER

Tennisen har varit livsviktig för Obaida Alramahi, 41. Snart firar hans hjärteprojekt Amo Obaida tio år. Det är ett integrationsprojekt som syftar till att öppna upp tennisens värld för alla.
– Jag vill hjälpa till att skapa ett öppet och accepterande samhälle, säger tennisinstruktören.

Obaida Alramahi driver integrationsprojektet Amo Obaida.
Obaida Alramahi driver integrationsprojektet Amo Obaida.

Uppsala Tennisklubb har länge varit som ett andra hem för Obaida Alramahi.

Han föddes i Sverige, kort efter att föräldrarna kommit hit från Palestina, och började spela på klubben som 5-åring. Och så blev han kvar. Nu, 41 år gammal, har han varit fast anställd vid Uppsala Tennisklubb i 21 år.

– När jag började gå dit som barn hade mina föräldrar endast bott i Sverige i några få år. Jag var alltid på tennisklubben, satt och gjorde läxorna här, kunde lyssna på det svenska språket och träffa andra barn. Klubben har betytt mycket för mig.

Positiv inkörsport till svenska samhället

Men hjärteprojektet är Amo Obaida. ”Amo” är ett arabiskt ord för farbror. Projektet, som startades 2011, riktar sig till unga mellan 5 och 25 år och Obaida Alramahi beskriver det som en verksamhet som står på två ben: uppsökande och inbjudande.

– Vi åker ut till skolor och fritidsgårdar, ställen där barnen och ungdomarna finns i socioekonomiskt utsatta områden, sätter upp ett mininät och visar hur roligt tennis kan vara. Att det är till för alla, alla är välkomna, alla ska kunna spela tennis och ha rolig, säger Obaida Alramahi.

Den som inte har råd med utrustning får låna. Har man inte möjlighet att ta sig till aktiviteten kommer tränaren och hämtar upp i en sjusitsig bil från Uppsalas olika stadsdelar. Obaidas projekt bjuder in till tennisläger, aktiviteter på klubben, träningar – helt kostnadsfritt för ungdomarna och barnen.
– Det är en positiv inkörsport där man även kan introducera nyanlända in i det svenska samhället. Vi arbetar med ungdomar och barn med alla möjliga bakgrunder. Det är en härlig mix med unga som har nästan 13 olika modersmål.

Projektet Amo Obaida vill kämpa för ett öppet och accepterande samhälle – med hjälp av tennis.

Nominerad till pris

Men det handlar inte bara om att röra på sig och arbeta på sin forehand. Projektet samarbetar med föreläsare som Obaida Alramahi hoppas kan inspirera.

– Vi har haft föreläsningar om bra bemötande och konflikthantering, eller bjudit in dukiga entreprenörer som berättar om sina resor. Det kan också vara personer som har tagit sig ur kriminella tankemönster som delar med sig av hur de har vänt något negativ till positivt.
Nästa år firar projektet tio år – och lagom till jubileet är Obaida Alramahi nominerad till Årets Eldsjäl.
– Jag hoppas att vi även kommande tio år hjälps åt och uppmuntrar och stärker varandra i det goda. Att vi skjuter undan hatet. Vi vuxna ska stå där med karta och kompass och visa att det är genom att pusha och uppmuntra att allt är möjligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Tennis

Integration