Trump på sjukhus – kan ha råkat ut för superspridare

Donald Trump har feber, hosta och är utmattad.

Sent på fredagskvällen togs presidenten med helikopter till militärsjukhus.

I natt uppgavs att han och flera andra kan ha råkat ut för en superspridare under ceremonin för Amy Coney Barrett.

Under fredagskvällen skickade Trumps läkare Sean Conley ut ett skriftligt uttalande om presidentens hälsoläge. Han beskrivs som utmattad, men vid gott mod. Trump har under fredagen fått en experimentell medicin, en cocktail av två olika monoklonala antikroppar, intravenöst som en förebyggande åtgärd.

Medicinen är utvecklad av bioteknikföretaget Regeneron, vilka så sent som i tisdags uppgav att de nått positiva resultat av försöken kring medicinen. Trump har också tillförts zink, vitamin D och vanliga huvudvärkstabletter.

Under lördagsmorgonen uppger Trumps läkare att han även behandlas med läkemedlet Remdesivir, som utvecklades för användning mot ebola.

Senare under kvällen kom också beskedet att Trump tas till militärsjukhuset Walter Reed Medical Center. Han ska, enligt uppgifterna, jobba därifrån de närmaste dagarna för att kunna hållas under uppsikt av läkare.

Vid 23.30-tiden svensk tid landade hans helikopter, Marine One, utanför Vita huset för att ta honom till sjukhuset. En knapp timme senare lyfte helikoptern med presidenten ombord. Han stannade inte och uttalade sig för pressuppbådet utanför Vita huset. Han gick till helikoptern i kostym och munskydd och nöjde sig med att ge tummen upp. Efter bara några minuter i luften landade Marine One utanför Walter Reed-sjukhuset.

”För att vara på den säkra sidan och efter rekommendationer från hans läkare och medicinska experter kommer presidenten jobba från sitt kontor vid Walter Reed under de närmaste dagarna”, säger Vita husets pressekreterare Kayleigh Mc Enany i ett uttalande.

Enligt uppgifter till CNN ligger Trumps egen rädsla för sjukdomen delvis bakom det dramatiska beslutet att föra honom till sjukhus.

Presidentens egna utrymmen vid Walter Reed har bland annat en egen privat intensivvårdsavdelning. Utanför sjukhuset har Trump-anhängare samlats, viftandes med amerikanska flaggor för att visa sitt stöd.

Samtidigt som helikoptern landade på Walter Reed twittrade presidenten ut en videohälsning tagen strax tidigare där han tackade för allt stöd och berättade att han skulle till sjukhus.

– Jag tror att jag mår bra, säger han i den 18 sekunder långa videon.

Lite senare twittrade han från sjukhuset där han upprepade samma sak.

Enligt källor till New York Times ska Trumps symtom vara låg feber, nästäppa och hosta. Hustrun Melania har, enligt läkarens utlåtande, mild hosta och huvudvärk.

Donald Trump gav tummen upp när han lämnade Vita huset för att flygas till sjukhus.
Donald Trump gav tummen upp när han lämnade Vita huset för att flygas till sjukhus.

Pekar ut ceremonin

Beskedet om att Trump och hustrun testat positivt för viruset kom under natten till fredagen. Det är på dagen fem dygn sedan den stora ceremonin i Vita husets rosenträdgård då Trump presenterade Amy Coney Barrett som sin kandidat till den tomma stolen i Högsta domstolen.

Mycket talar för att det var under ceremonin som Donald och Melania Trump smittades, skriver New York Times. Det var många människor närvarande under ceremonin och få använde munskydd eller praktiserade social distansering, skriver tidningen.

Ett tiotal personer som deltog under Barretts nominering har testat positivt för viruset. Bland dem flera republikanska senatorer och John I. Jenkins, högste chef för Notre Dame-universitetet där Amy Coney Barrett studerade. Sent under natten till lördag meddelade även Trumps tidigare rådgivare Kellyanne Conway, som deltog under ceremonin, att hon testat positivt för viruset och har milda symtom.

Även Trumps kampanjchef Bill Stepien har testat positivt för corona.

– De kan ha råkat ut för en superspridare, säger Sanjay Gupta, medicinsk expert på CNN till den egna tv-kanalen.

Enligt Folkhälsomyndighetens faktabas om covid-19 står också att den normala inkubationstiden innan man uppvisar symtom är cirka fem dygn.

Presidents helikopter Marine One lyfter från Vita huset.
Presidents helikopter Marine One lyfter från Vita huset.
Donald Trump stiger av helikoptern vid militärsjukhuset Walter Reed
Donald Trump stiger av helikoptern vid militärsjukhuset Walter Reed

Övervakas av experter

I det officiella utlåtandet om Donald Trumps tillstånd skriver Vita husets läkare Sean Conley att presidenten nu övervakas av ett team experter och de tillsammans ska utforma rekommendationer för nästa steg för presidenten och hustrun.

Bloomberg har talat med flera experter kring presidentens hälsotillstånd och hur den generella vårdbilden är kring en 74-årig man med milda symtom.

Enligt William Schaffner, specialist i infektionssjukdomar vid Vanderbilt-universitetet i Nashville, finns det inga speciella insatser för de milda symtom som Trump uppvisar. Feber och hosta kan i normalfallet behandlas i hemmet, även för en smittad i presidentens ålder. Det är viktigt att dricka ordentligt och undvika uttorkning.

– Vi är bekymrade för presidenten eftersom han är äldre, fyllig och man och de tre sakerna i kombination innebär för honom en större risk för svår sjukdom, säger han till Bloomberg.

Donald Trump förs vidare till sjukhusbyggnaden från helikopterplattan.
Donald Trump förs vidare till sjukhusbyggnaden från helikopterplattan.

Dygn åtta är viktigt

Han säger att nästkommande dagar är viktiga för att se om symtomen förvärras.

Trump kommer sannolikt hållas under uppsikt i minst en vecka eftersom covid-19 är en tvådelad sjukdom, enligt Helen Boucher, avdelningschef för infektionssjukdomar vid ett sjukhus i Boston, som också talat med Bloomberg.

Hon menar att de allra flesta får milda eller inga symtom över huvud taget.

– Men en väldigt liten del blir kring dag åtta, veckan efter de fått smittan, sjukare. Deras hosta eller feber kommer bli värre och deras syresättning av blodet sjunker. Det är de människorna som hamnar på sjukhus. Och av denna grupp är en ännu mindre del som blir sjuka nog att hamna på intensiven, säger Helen Boucher till Bloomberg.

– Vi vet att bland människor som blir väldigt sjuka händer det kring dag åtta till tio.

Hugh Cassiere, chef vid North Shores universitetssjukhus, menar att president Trump på grund av sitt ämbete riskerar att bli överbehandlad – vilket kan vara en fara i sig.

– Han kommer sannolikt få det vi kallar VIP-behandling, mer vård än vad som rekommenderas. Det kan finnas en tendens att göra mer än vad som behövs, av naturliga skäl, och det är inte alltid bra, säger han till Blomberg.

Donald Trump utanför Vita huset under torsdagskvällen, amerikansk tid.
Donald Trump utanför Vita huset under torsdagskvällen, amerikansk tid.
Publisert: