Norge vill rädda julen – skärper restriktioner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Norges regering vill undvika julmsitta – och skärper därav coronarestriktioner. Arkivbild.

NYHETER

Coronasmittan ökar ånyo i Norge vilket får landets ledning att se med oro på den annalkande julen.

– Om vi vidtar åtgärder nu är det det större chans att vi senare kan ha en normal julfest med släkten, säger statsminister Erna Solberg.

De nya åtgärderna införs från och med den 29 oktober och kommer gälla fram till början av december. De skärpta restriktionerna är ett resultat av den ökade smittspridningen i landet.

– Vi står inför den allvarligaste situationen vad gäller smittspridning sedan i mars, säger statsminister Erna Solberg.

– Många av utbrotten beror på att vi inte följer rekommendationerna tillräckligt bra. När vi stängde ned i mars visste vi lite om viruset. Nu har vi bättre kunskap och kan rikta åtgärderna bättre, fortsätter statsministern.

Sänkta gränser

De nya restriktionerna innebär bland annat att maxantalet för arrangemang inomhus minskas från 50 till 20 och gränsen för arrangemang utomhus sänks från 200 personer till 50 personer.

För privata sammankomster är gränsen satt till max fem personer utöver hushållets medlemmar.

Munskydd obligatoriskt

Beskedet om de nya åtgärderna kommer samma dag som Oslo kommun presenterat lokala åtgärder för att minska smittspridningen i huvudstaden. Bland annat kommer munskydd att bli obligatoriskt på offentliga platser där en meters avstånd inte går att upprätthålla, även på restauranger när gästerna inte sitter ned vid bordet.

Dessutom begränsas antalet sociala kontakter genom begreppet "sociala bubblor", som bland annat Belgien använt i sin coronastrategi.

– Vi rekommenderar att antalet kontakter under en vecka inte överstiger tio i sociala sammanhang, utöver hushållsmedlemmar och skol- och förskolegrupper. Det betyder att människor måste börja ha överblick över sina närkontakter och generellt begränsa den sociala interaktionen med andra till ett minimum, sade Oslos kommunalråd Raymond Johansen i samband med att åtgärderna presenterades.

Publicerad: