Libyensändebud: Jag är ganska optimistisk

Av: TT

Publicerad:
Stephanie Williams vid förhandlingsbordet i Genève.
Foto: Fabrice Coffrini/Keystone/pool/AP/TT
Stephanie Williams vid förhandlingsbordet i Genève.

Samtalen om det kaotiska Libyen har gjort framsteg. Stämningen runt förhandlingsbordet andas "seriositet och åtaganden", enligt FN-sändebudet Stephanie Williams.

– Jag är ganska optimistisk, säger Williams när veckans samtal mellan de två rivaliserande styrena nått ungefär halvvägs.

Tanken är att uppnå ett nytt eldupphör. Sådana har de två styrena, förkortade GNA och LNA på engelska, enats om flera gånger förut, men Williams hoppas att löftena ska hållas bättre denna gång. Det baseras bland annat på att GNA:s premiärminister Fayez al-Sarraj ska avgå snart, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Och efter två dagar har förhandlarna bland annat sagt ja till att öppna för resor till lands och via flyg inom landet, rapporterar AFP från samtalen i Genève. Det väntas underlätta livet för många libyer, som lidit av att landet i praktiken varit kluvet i flera delar i samband med territoriella strider.

Libyen har splittrats av konflikter sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011. Vapen och krigare har även spritts till andra länder i Afrika, samtidigt som laglösheten ger grogrund till storskalig människosmuggling till Europa.

Publicerad: