Gisslandrama på Migrationsverkets förvar i Kållered

Publicerad 2020-12-15

Ett gisslandrama pågick på Migrationsverkets förvar i Kållered natten mot söndagen.

Personer i förvaret ska ha hållit personal som gisslan.

– Vi arbetar kontinuerlig med säkerheten på förvaren och kommer gå igenom händelsen och utreder det som har hänt, säger Tobias Åkerman, presstalesperson på Migrationsverket.

Migrationsverkets förvar i Kållered i Mölndal utspelade sig ett gisslandrama under natten mot söndagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska två personer på förvaret gett sig på en förvarshandläggare och fått denne att låsa upp dörrar.

Förvarshandläggaren tvingades ut i ett trapphus och de förvarstagna försökte få denne att ta sig ut genom en larmad dörr.

Personerna ska även ha hållit för munnen för förvarshandläggaren som senare lyckades ta sig ur situationen och larma övrig personal på plats – som kunde stoppa rymningsförsöket, enligt uppgifter.

Två av förvarets personal fick uppsöka sjukhus.

Migrationsverkets förvar i Kållered, Göteborg.

Frihetsberövade

Myndigheten bekräftar händelsen.

– Det har skett ett rymningsförsök i Kållered natten mot söndagen, säger Tobias Åkerman.

Personalen larmade polisen som kom fram till platsen och personerna frihetsberövades.

Migrationsverket uppger att de ser allvarligt på händelsen och enligt myndigheten arbetar man på olika sätt för att förbättra säkerheten i lokalerna.

– Vi arbetar kontinuerligt med säkerheten på förvaren och kommer gå igenom händelsen och utreder det som har hänt, säger Tobias Åkerman.

56 rymningar

Har begränsningen av visitationer bidragit till att den här typen av rymningsförsök har blivit möjliga?

– Det är för tidigt att svara på, vi utreder händelsen nu och där ingår naturligtvis sådana frågeställningar, säger Tobias Åkerman.

Det är inte första gången som rymningsförsök sker på Migrationsverkets förvar. I februari rymde åtta personer från Migrationsverkets förvar i Märsta.

Mellan året 2016 och 2020 har 149 händelser rapporterats in som försök till rymning. Det innefattar både försök och förberedelser. Antalet genomförda rymningar som rapporteras in är totalt 56 incidenter.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln