Vårdförbundet rasar mot regionen: ”Under all kritik”
Publicerad 2021-03-30
Vårdpersonal i Västerbotten har näst sämst betalt i hela landet och det talas om att över 150 tjänster ska bort.
Samtidigt satsar regionen mer än 100 miljoner kronor på ett nytt projekt med direktörer och politiker.
– Att inte använda dessa statliga medel till det pengarna är avsatta för är under all kritik, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.
Ordinarie sjukvårdspersonal i Västerbotten får ingen extra ekonomisk ersättning för det arbete som de gjort, och gör, under pandemin.
Det har rört upp känslor bland flera av dem som jobbar med covidvården.
– Jag tror vi alla är ledsna, uppgivna och upprörda. Det är svårt att sätta ord på det, säger Emelie Frimodig, intensivvårdssjuksköterska på Skellefteå lasarett.
Personal som hoppat in i covidvården har fått ersättning i form av pengar från Region Västerbotten – men de som är fast anställda på kliniker som vårdar covidpatienter, får ingen extra ersättning alls.
”Känns som ett hån”
Efter protester från vårdanställda meddelade Region Västerbotten under tisdagen att de som jobbat med covid-vård har rätt till tre dagar extra semester.
– Man hade ju hoppats på att man skulle få någon ekonomisk ersättning som de fått i andra regioner. Iallafall samma som de som förflyttats från andra kliniker fått. De kliniker som har jobbat med dessa patienter under ett helt år bör också få ersättning, inte bara personalen som jobbat i perioder. Vi har alla gjort samma tuffa jobb, säger Emelie Frimodig, och fortsätter:
– Och det är vissa kriterier som måste uppfyllas, för att man ska kunna plocka ut semesterdagarna. Det känns som ett hån.
Hundra miljoner till nya projekt
Samtidigt som vårpersonalens protester haglar över regionen, meddelar regionledningen att de ska satsa pengar på ett nytt projekt. Det berättar Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.
– Det vi fått information om är att statliga medel, så kallade covidpengar, ska användas till ett projekt där man ska minska närvarotiden, säger hon och fortsätter:
–Det innebär att de ska minska antalet tjänster. Det pratas om motsvarande 150-200 tjänster.
”Det sticker i ögonen”
Regionen har fått ett bidrag på 184 miljoner kronor av regeringen för att hinna ikapp med vårdskulden. Av den summan ska 108,3 miljoner kronor gå till det nya förslaget, som ska ”minska närvarotiden”, enligt de uppgifter som Aftonbladet tagit del av.
Bland annat framkommer det att regionen ska ”balansera hanteringen av pågående pandemi, uppskjuten vård och omställningsplanen”.
– I det nya projektet ingår Västerbottens regiondirektör, HR-direktör, ekonomidirektör samt hälso- och sjukvårdsdirektör, och sju politiker. Vi påtalade vid sittande bord att vi vill veta mål och syfte med ett så kostsamt projekt, och sa även att det sticker i ögonen på oss och våra medlemmar, säger Jenny Olsson.
”Under all kritik”
Enligt Vårdförbundets uppgifter hade vårdpersonalen i Västerbotten sämst betalt i hela landet 2019, och näst sämst 2020.
— Våra medlemmar sliter så oerhört hårt och har inte kunnat få ut full semester, ställt om hela arbetet och arbetat i fronten det senaste året. Att kliva in i en pandemi och vara slutkörd redan innan har ställt stora krav på Vårdförbundets medlemmar. Att då inte använda dessa statliga medel till det pengarna är avsatta för, är under all kritik, säger Jenny Olsson.
Vad borde pengarna gå till i stället, enligt Vårdförbundet?
– Till det som pengarna är avsatta att gå till, den uppskjutna vården. Vi ser att fler och fler väljer att säga upp sig. Det är samma personer som ska ta hand om den uppskjutna vården som nu sliter hårt med covidvården, säger Jenny Olsson.
Regionen svarar
I ett mejl till Aftonbladet svarar regionen att pengarna i det nya projektet kommer användas till det som de är ämnade för.
”De 108 miljonerna som av regionfullmäktige beslutats avsättas är helt dedikerade till att nyttjas för arbete med uppskjuten vård och för att hantera de ekonomiska effekterna för regionen av pandemin under 2021, helt i enlighet med regeringens avsikter för de utökade statsbidragen”, skriver Harriet Boström, controllerstrateg på regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning.
Hon skriver att de förstår vårdpersonalens frustration.
”Det finns absolut en förståelse hos regionens ledning för vårdpersonalens frustration under pandemin.”
PODD Varumärket Astra Zeneca
Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.