Ebba Busch-åklagaren: Kommer höra målsägande efter påsk

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-29

Förtalsmålet mot KD-ledaren Ebba Busch fortsätter.

Åklagaren har nu kallat målsägande, som Busch beskrivit som brottslig, till förhör.

– Vi ska höra målsägande. Det är där vi står nu, säger Anders Jakobsson, överåklagare på Särskilda åklagarkammaren.

Sedan den 3 mars pågår en förundersökning mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gällande misstanke om grovt förtal.

Detta efter att hon polisanmälts för ett Facebook-inlägg rörande det uppmärksammade husköpet.

I inlägget står det bland annat att Esbjörns Bolins juridiska ombud Johann Binninge, som dock inte nämns vid namn, är dömd för brott.

Ebba Busch med sin advokat Katrin Björklund.

Redigerade inlägget

Samma dag som förundersökningen inleddes redigerade Ebba Busch inlägget på uppmaning av sin advokat, och tog då bort uppgifterna om Johann Binninge.

Förundersökningen leds av överåklagare Anders Jakobsson vid på Särskilda åklagarkammaren, som tidigare sagt att en viktig del är att klarlägga hur allmänt känt det var att Johann Binninge var Esbjörn Bolins ombud vid tiden för inlägget, samt säkerställa äktheten – trots att det postades på Ebba Buschs officiella Facebook-sida.

– Om jag har ett Facebook-konto kan du skriva på det, det är viktigt att reda ut så ingen annan har skrivit. Vi måste kontrollera att uppgifterna vi har fått är riktiga, har han tidigare förklarat.

Under förra veckan uppgav Anders Jakobsson för Aftonbladet att förhör med målsägande låg nära till hands – något som nu bekräftas.

– Ja, så mycket kan jag säga, att vi kommer att höra målsägande. Det är där vi står nu.

Han vill dock inte kommentera när det ska ske.

– Men det blir inte innan påsk.

”Ett skolboksexempel”

Anders Jakobsson har tidigare sagt att han räknar med att ge besked om det väcks åtal, eller om förundersökningen läggs ner, först efter påsk. Något han står fast vid.

– Målsägande ska först höras. Därefter får man ta ställning till hur man ska gå vidare. Troligtvis kommer april månad att gå åt till detta.

Johann Binninge bekräftar i ett sms till Aftonbladet att han har kallats till förhör om två veckor, men hänvisar i övrigt till sitt ombud.

– Detta är ett naturligt steg i den här förundersökningen. Att min huvudman får berätta hur han har drabbats av att bli uthängd på det här sättet, hur det har gett negativa konsekvenser både privat och yrkesmässigt, säger hans advokat Fredric Wikman.

Vidare beskriver han ärendet som ”ett skolboksexempel på förtalsbrott”.

– Jag vet att domstolar och lagstiftare brukar se allvarligt på den här typen av uppgifter och som så pass många människor har tagit del av.