Jubel – och oro – i Raqqa efter IS nederlag

Jublande människor firar IS nederlag i syriska staden Raqqa.

Men andra varnar för att freden är långt borta.

Igår bröt styrkor från SDF, en allians mellan framför allt kurder, sunniaraber och assyrier/syrianer, den två år långa IS-ockupationen av Raqqa, som kallats ”kalifatets huvudstad”.

På gatorna sågs jublande människor som tackade de framryckande SDF-soldaterna.

Men andra är långtifrån lika hoppfulla.

Rädda barnen uppger att man nu väntar sig en svår humanitär situation, i regionen som redan gjort sig känd för det som Röda korset kallat ”helvetesläger” för flyktingar.

– Den militära offensiven i Raqqa må vara slut, men den humanitära krisen är större än någonsin, säger Syrienchefen Sonia Khush i ett uttalande, enligt AFP.

En kvinna ber efter att hennes kvarter befriats av SDF-soldater
En kvinna ber efter att hennes kvarter befriats av SDF-soldater

Enligt Abdalaziz Alhamza, som ingår i det oppositionella medienätverket al-Raqqa slaktas i tysthet, som flydde till Tyskland sedan IS försökt gripa honom, upplever stadens invånare inte någon känsla av befrielse.

Många av dem anklagar SDF för att begå brott mot de mänskliga rättigheterna, skriver TT.

– SDF betraktas som främlingar, eftersom de inte kommer från staden. Folk har arresterats och tvångsförflyttats. Och SDF har tvingat människor, till och med barn under 18 år, att ansluta sig till armén som bekämpar IS, säger Alhamza via telefon till TT.

Han säger att utmaningarna är många för al-Raqqa i framtiden.

– Problemet är att det inte finns någon plan för nästa dag. Nästan hela staden är fullständigt förstörd och full av landminor. Så det kan ta åratal bara att bygga upp allting, och vi vet inte vem som kommer att styra.

SÅ MYCKET MARK HAR IS FÖRLORAT:

IS-kontrollerade områden 2016:

OKTOBER 2017:

Publisert:

LÄS VIDARE