Ökning av corona i Italien – dödsfall i USA

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Heiko Junge/AP/TT
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.

Coronavirusets framfart i världen skapar oro när antalet döda och smittade i flera länder ökar.

Italien meddelar att fler än 1 100 är smittade och i USA har det första dödsfallet inträffat.

Hittills har drygt 60 fall av smittade bekräftats i USA. Det kommer oroande tecken på att sjukdomen sprids inom landet. I fyra fall har personerna varken rest utomlands eller så vitt man vet haft nära kontakt med någon smittad.

Det första dödsfallet har också rapporterats, en man i delstaten Washington. Han hade hälsoproblem sedan tidigare enligt myndigheterna. Det rapporterades först att det var en kvinna som avlidit.

Enligt myndighetspersoner har två av tre bekräftade sjukdomsfall i delstaten kopplingar till en vårdinrättning i staden Kirkland utanför Seattle. Det är inte klart om mannen som avled hade kopplingar till inrättningen.

Litet hot

President Donald Trump sade vid en presskonferens att hotet mot amerikaner var litet och att det inte fanns någon anledning till panik.

– Vårt land är redo för alla eventualiteter.

Han sade vidare att det är troligt att det kommer ytterligare sjukdomsfall, men tillade att personer vid god hälsa som smittas borde kunna återhämta sig helt.

Fler smittade

Beskedet från Italiens ansvariga myndighet kom på lördagskvällen. 29 personer har avlidit i sviter av viruset, uppger myndigheterna. Flera nya dödsfall hade då rapporterats, samtidigt som 240 nya smittfall bekräftats under ett dygn. Nu är 1 128 personer smittade.

I Frankrike har folksamlingar på över 5 000 människor förbjudits sedan ytterligare 16 personer smittats. Nu är 100 personer smittade i landet.

Avråder från utrikes resor

Viruset fortsätter att slå hårt mot Iran som är det land med högst antal döda efter Kina. Mörkertalet om antalet drabbade i Iran är fortsatt stort.

På ett dygn har över 200 personer smittats och ytterligare nio har avlidit i sjukdomen. Det innebär att nästan 600 personer bär på viruset och att 43 dött. Skolorna i landet håller stängt i tre dagar från och med lördag för att stävja utbrottet.

Antalet smittade i Sydkorea stiger fortsatt fortare än i Kina där utbrottet startade. 813 nya fall har bekräftats i Sydkorea och runt 3 150 personer har smittats. I Kina har nu nästan 80 000 smittats och 2 835 personer dött. Endast fyra av de nya fallen i Kina är utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen.

På lördagen bekräftades det första fallet av viruset i Irland och Luxemburg.

Publicerad: