Paolo Robertos sexköp utreds som människohandel

Publicerad 2020-05-25

De två misstänkta hallickarna greps på Skavsta flygplats – när de var på väg att lämna landet.

Efter att nya uppgifter kommit fram utreds nu tv-profilen Paolo Robertos sexköp för kopplingar till misstänkt människohandel.

Fallet har nu lämnats över till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, meddelar Åklagarmyndigheten.

Utredningen om den uppmärksammade sexköpshärvan i Stockholm, där elva personer, däribland tv-stjärnan Paolo Roberto, greps, fortsätter.

I fredags greps två män i 30-årsåldern misstänkta för människohandel och grovt koppleri när de var på väg att lämna Sverige för Rumänien.

– De greps på Skavsta när de var på väg att lämna landet, säger åklagaren Paulina Brandberg.

De två männen misstänks ha tvingat ”ett flertal” kvinnor att sälja sex från slutet av april till förra veckan, enligt åklagaren.

Misstanke om människohandel

Efter att misstankarna om trafficking i den aktuella lägenheten på Östermalm stärkts har sexköpsärendet i sin helhet överlämnats till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Därmed utreds också det uppmärksammade sexköpet som erkänts av Paolo Roberto av den nya åklagaren Paulina Brandberg.

– Det finns numera en misstanke om människohandel, så kallad trafficking, där två personer har begärts häktade och det finns anledning att utreda kopplingarna till Insats torsk och därför har jag tagit över även den förundersökningen, säger Paulina Brandberg.

De två misstänka hallickarna har fått varsin offentliga försvarare. En av dem är advokat Torbjörn Lundquist som inte vill säga någonting om sin klient utöver:

– Han förnekar brott, säger Torbjörn Lundquist.

Intervjun kan vara ett erkännande

Paolo Roberto gick själv ut i en intervju i TV4 dagen efter gripandet och berättade om sexköpet, som han beskrev som smutsigt. När intervjuaren Jenny Strömstedt bad honom utveckla, svarade Paolo följande:

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt.

Strömstedt frågade Paolo om han tänkt något på organiserad brottslighet och människohandel.

– Just därför. För att det är det absolut smutsigaste, absolut vidrigaste man kan göra egentligen, mot en annan människa, svarade Paolo Roberto.

Flera har menat att Roberto i och med uttalandet erkände oaktsam våldtäkt.