Tusentals kan delta i demonstration i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Efter gårdagens demonstration i Stockholm är det nu Malmös tur.
Foto: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN
Efter gårdagens demonstration i Stockholm är det nu Malmös tur.

I stöd med protesterna i USA kommer en demonstration mot rasismen att arrangeras i Malmö.

Tusentals personer har visat intresse – trots att bara 50 personer får samlas på samma ställe.

– Vi försöker tillsammans med arrangören lösa det på ett så bra sätt som möjligt, så att de kan få hålla sin manifestationen på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt, säger Calle Persson, vid polisen.

George Floyds död har lett till mängder av protester och demonstrationer mot rasism och polisvåldet i USA. På onsdagskvällen arrangerades också en demonstration i Stockholm till stöd för de amerikanska protesterna.

Nu är det dags för en demonstration i Malmö också.

På torsdag kväll tar ”Malmö - Support Black Lives, Unite Against Inequity” plats på Ribersborgs Hundrastplats.

Protesten görs till stöd för Black Lives-rörelsen och för att visa solidaritet med USA. Trots förbudet mot att samlas mer än 50 personer hade på torsdagsförmiddagen mer än 2 600 personer tryckt i att de kommer delta på Facebookevenemanget. Närmare 6 000 var intresserade av detsamma.

Inget polistillstånd än

– Vi har fått in en ansökan som är under behandling. I går hade vi kontakt med arrangören och vi har en god dialog med dem för att komma fram till en lösning som passar både dem och oss, utifrån deras önskemål och förutsättningar med corona och så vidare, säger Calle Persson, vid presstjänsten hos Malmöpolisen.

Än har något polistillstånd för att hålla protesten inte utfärdats men polisen är förhoppningsfulla på att hitta en lösning som passar alla. Samtidigt som hänsyn tas till pågående pandemi.

– Det vilar ett stort ansvar på den enskilde också. Precis som i samhället övrigt gällande coronasituationen - att man håller avstånd, stannar hemma om man har symtom och så vidare.

Åtgärder från arrangören

I eventet nämns åtgärder som kommer göras för att förhindra smittspridning av covid-19.

Den information som gått ut är att cirklar kommer ritas ut så att människor står/sitter med två meters mellanrum, hundratals ansiktsmasker kommer delas ut och personer rekommenderas även att ta med ansiktsmask och handsprit samt att röra varandra så lite som möjligt.

Enligt polisen har demonstrationen i Stockholm inte påverkat protesten i Malmö.

– Blir det en tillståndsgiven manifestation kommer vi ha resurser på plats och disponera resurserna utifrån hur det ser ut platsen. Det vill säga antal deltagare och ta det därifrån, säger Calle Persson.

Vill få en plattform

Aftonbladet har varit i kontakt med två av de tre arrangörerna till evenemanget, vilka dock har avböjt en intervju med motiveringen att det inte är deras berättelse och att det inte handlar om dem.

”Avsikten är att förse färgade människor med en plattform för att bli hörda och för att människor som protesterar i USA ska få veta att vi står vid deras sida”, skriver Jim Hendriks, en av värdarna för protesten.

Någon marsch kommer inte ta plats utan protesten, som arrangeras klockan 18–20, kommer att genomföras med sittande eller stående deltagare.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE