Minister vill se statliga jobb i glesbygd

Av:  Maria Davidsson/TT

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att statliga jobb ska flyttas längre ut än till residensstäderna. Arkivbild.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att statliga jobb ska flyttas längre ut än till residensstäderna. Arkivbild.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att statliga jobb ska omlokaliseras till mindre orter.

– Jag tror att vi behöver göra mer, säger hon.

Under den förra mandatperioden beslutade regeringen att ett par tusen myndighetsjobb ska flytta från Stockholm. Men jobben gynnar knappast glesbygdskommuner, konstaterar Centerpartiets Peter Helander i riksdagens debatt om landsbygdens förutsättningar.

– Behöver inte jobben gå till orter som verkligen behöver dem i stället för till residensstäder och andra större orter, undrar han.

Landsbygdsministern håller med.

– Vi behöver diskutera hur vi ska göra detta, så att det gynnar hela Sverige och att vi når längre ut än bara till residensstäderna, säger hon.

Till exempel kan hon tänka sig en förändring när det handlar om jobb som kan utföras i stort sett var som helst i landet, som exempelvis callcenter som svarar på frågor hos en myndighet,

– Då tycker jag att det borde vara självklart att de ska lokaliseras till ställen där man har en arbetsmarknad som har behov av den här kraften, säger Jennie Nilsson.

– Vi har tagit ett jätteviktigt första steg, men jag tror att man kan göra mer på det här spåret, och det är min avsikt att se till att vi också gör det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN