Norge stärker gränskontroller – stänger flygplatser och hamnar

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Från och med måndag stärker Norge landets gränskontroller och stänger hamnar och flygplatser.

– Detta är en nationell kris, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Till en början fanns uppgifter om att Norge skulle stänga sina gränser på grund av coronaviruset. Men beslutet som statsminister Erna Solberg presenterade på lördagens presskonferens handlar om att Norge stänger flygplatser och hamnar samt stärker landets gränskontroller från och med måndag klockan 08.00.

– Ingen får resa in i Norge, alla kommer att avvisas vid gränsen. Endast de som har ett giltigt skäl att komma in i Norge kommer att få det. Vi gör detta för att skydda oss mot smittan, säger statsminister Erna Solberg, rapporterar Dagbladet.

Norska medborgare som för närvarande befinner sig utomlands tillåts komma in i landet.

Undantag: Sverige och Finland

Utländska resenärer, undantaget resenärer från Sverige och Finland, kommer att sättas i karantän i 14 dagar eller skickas tillbaka med vändande flyg, rapporterar norska medier.

Tidigare under dagen kom beskedet att Norges regering avråder från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga. Reserådet gäller till den 14 april.

"Orsaken är den ökade internationella spridningen av coronaviruset och den oförutsägbara och svåra situationen för många resenärer", skrev norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande tidigare under dagen.

Närmare 1000 personer i Norge har smittats och två har dött.

Publicerad: