Mejla

Susanna Lans

Välkommen hem Uppsalastyle, liksom

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag är förtjust i statyer. Kan ha att göra med min förkärlek att hylla folk i tid och otid. Men Uppsala känns lite statyfattigt kan jag tycka.

Vi har ju Näckens polska, Uppsalas mest välbekanta staty. En kommunal dickpic med kulturell touch för de som kommer med tåg och buss till Uppsala centralstation. Välkommen hit och välkommen hem Uppsalastyle, liksom.

Vi har flera statyer och skulpturer både som konstverk och avbilder av verkliga personer. Jag tycker att vi behöver fler, framförallt av riktiga människor, som helst ska ha uträttat något meningsfullt som får oss Uppsalalovers att sträcka på oss en smula extra.

Frågan är vem?

 

Den mest självklara kandidaten till en staty i Uppsala måste ju vara Owe Törnquist. Men här behöver vi tänka till ordentligt. Owe är en yster pojk, nygift och grann. Vem vet, rätt som det är kanske han släpper en ny platta. Fylld av nyskrivna boogiewoogie-dängor med, säg … Västeråstema! Svängiga bitar om Jonny den lovande bolltrollaren eller Hollywood-Maria dansar.

Vågar vi riskera, i affekt, avsågade Owelemmar i brons på villovägar? 

Vi har ju lärt oss att statyer nog bör resas över människor som lämnat jordelivet, som är färdiga, som inte plötsligt byter spår och ballar ur.

 

Fadime Sahindal borde så klart ha en fet staty mitt på ett torg någonstans, en skuggig plats räcker inte för den absolut allra modigaste människa jag någonsin träffat.

 

Vi har ju självklara kommande kandidater som Elsie Johansson, Mattias Klum, Lasse Svensson (krogvarianten), Maria Strömme och kanske författarna Peter Englund och Ola Larsmo.

Jag skulle gärna se en Stina Wollter-staty någonstans. 

Många vill säkert se en byst av Veronica Maggio i Uppsala, och det kan jag väl köpa.

 

När jag googlar på kändisar Uppsala får ganska snabbt klart för mig att Uppsalas absolut mest kända människa är – Carl von Linné. Inget ont om Linné, men hans glansdagar är ju en smula daterade. Dessutom har han ju redan en mängd platser och annat uppkallat efter sig. Det kan vara nog där.

 

Vem vet, kanske reser vi i Uppsala en staty för att hylla Sveriges första kvinnliga statsminister runt 2078? Men där finns det ju en del att jobba med först, förstås.

I dagarna blev det klart att Knivsta kommun sagt ja till en staty av idrottsprofilen Gösta Knivsta Sandberg. Ett självklart så klart. Jag gillar det, trots att han också ofta förknippas med en onämnbar idrottsklubb från Stockholm. Där gör Knivsta rätt. Ta Gösta och gör honom ännu mer till Knivsta!

 

avSusanna Lans

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM