Ingen immunitet för Netanyahu – åtalad

Av:  TT

Benjamin Netanyahu. Bild från i förra veckan.
Benjamin Netanyahu. Bild från i förra veckan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett upp försöket att få skydd mot att ställas inför rätta för korruptionsbrott. Riksåklagaren reagerade genom att omedelbart väcka åtal.

Netanyahu är misstänkt för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

I början av januari lämnade han in en begäran om att få parlamentarisk immunitet för att skyddas mot åtal i de tre olika fallen. Under tisdagen var det tänkt att knesset skulle rösta om bildandet av den särskilda kommitté som sedan skulle ta ställning till premiärministerns begäran.

Netanyahus allierade saknar dock majoritet i parlamentet och hans begäran skulle med största sannolikhet avslås.

"Smutsigt spel"

Processen skulle ha blivit en "cirkus", klagar premiärministern, och säger att han inte vill ta del i detta "smutsiga spel".

"Jag kommer inte att låta mina politiska motståndare utnyttja denna fråga", skriver Netanyahu på sin Facebooksida om beslutet att dra tillbaka sin begäran.

"I stället för att inse stundens allvar, och resa sig över politiska överväganden, fortsätter de (oppositionen) att bedriva billigt röstfiske, och skadar ett avgörande ögonblick i vårt lands historia", tillägger premiärministern, syftande på presentationen av USA:s president Donald Trumps plan för fred mellan Israel och Palestina.

Netanyahu befinner sig i Washington i samband med offentliggörandet av planen, som redan avfärdats av palestinierna.

"Kan inte styra"

Och Israels riksåklagare Avichai Mandelblit spillde ingen tid efter premiärministerns besked. Efter bara någon timme väcktes åtal i Jerusalem, rapporterar israeliska medier.

Rättsprocessen seglar därmed upp som en stor fråga mitt i valrörelsen inför nyvalet den 2 mars.

"Israelerna står inför ett tydligt val", skriver Netanyahus huvudkonkurrent om makten, Benny Gantz, i ett uttalande under tisdagen enligt tidningen Haaretz. "Det går inte att styra ett land och på samma gång hantera tre allvarliga rättsfall".

Nyvalet utlystes sedan varken Netanyahu eller Gantz lyckades bilda regering efter valet i september 2019.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN