Luigi Di Maio avgår som M5S-ledare

Av:  TT-AFP-Reuters

Italienske Luigi Di Maio. Arkivbild.
Italienske Luigi Di Maio. Arkivbild.

Luigi Di Maio lämnar sin post som ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) i Italien. Avhoppet spär på bilden av tilltagande splittring i partiet.

– Jag är här i dag för att lämna in mitt avgångsbesked från partiledarposten i M5S, säger Di Maio vid ett möte med partimedlemmar och tackar samtidigt för det stöd han har inom partiet.

Han väntas dock sitta kvar som utrikesminister, även om detta inte är klart.

Di Maios besked kommer bara dagar före regionalvalet i Emilia-Romagna, ett historiskt fäste för den italienska vänstern, där M5S spås få lågt stöd. Högerpopulistiska Lega, som leder i opinionsmätningarna, hoppas att valresultatet ska öka splittringarna inom regeringskoalitionen mellan M5S och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD).

Det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen fick 33 procent av rösterna i parlamentsvalet 2018 men därefter har dess popularitet fallit rejält. I aktuella opinionsmätningar har M5S ett stöd på cirka 15 procent.

Efter valet 2018 bildade M5S regeringskoalition med Lega, ett samarbete som var knackigt och bröt samman i augusti i fjol. Nyval undveks knappt när M5S i september kom överens med sina tidigare motståndare, PD, om ett regeringssamarbete med den partilöse professorn Giuseppe Conte som premiärminister. Därefter har Femstjärnerörelsen drabbats av ett stort antal avhopp.

Publisert:

LÄS VIDARE