Australiens näbbdjur drabbas hårt av torkan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rob Griffith/AP/TT
En australisk platypus som bor på Taronga Zoo i Sydney, Australien. Arkivbild.

Näbbdjuret kämpar för sin överlevnad i Australien. Där gör den långvariga bristen på regn att flodbäddar, där djuret trivs som bäst, torrläggs.

Den tre år långa torkan och andra faktorer som dammbyggen och klimatförändringar minskar chanserna för näbbdjurets överlevnad, säger Gilad Bino, forskare vid universitetet i New South Wales.

– Näbbdjuren dör i många floder och situationen ser ut att förvärras.

– Det här är evolutionära kvarlevor som är unika för Australien. Faktorer som ökad frekvens och varaktighet när det gäller torka kommer definitivt att göra att många populationer utrotas, säger han.

Näbbdjuren, på engelska platypus, är svårfångade och tillbringar mycket tid under vattnet. Genetiskt placeras de någonstans mellan fågel, reptil och däggdjur. Den har en svans som liknar bävern, men har även en näbb.

Arten finns framförallt i vattendrag i östra Australien, där torka och kraftiga bränder nu har lett till att djuret hotas, enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

– Askan i vattnet och bristen på syre har stor inverkan på vissa områden där näbbdjurspopulationer finns, säger Gilad Bino.

Även andra australiska djur, bland annat koalor och klippkänguruer, hotas av torkan, värmen och bränderna i landet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM