Donald Trump

Trump och rasistbråket – detta har hänt

Av: 

TT

Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez på presskonferensen.
Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez på presskonferensen.

NYHETER

Tre tweetar från USA:s president har lett till en intensiv debatt och ett fördömande i representanthuset.

Detta har hänt sedan Donald Trump i söndags twittrade om de fyra kongresskvinnorna:

Söndag 14 juli

Klockan 15.27 lokal tid i Washington inledde Trump en trio tweetar om "progressiva demokratiska kongresskvinnor" som han inte namngav. Han skrev inte uttryckligen vilka kvinnor han syftade på men att de "ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen".

Han följde upp med: "Varför åker de inte tillbaka och fixar sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".

Det rådde aldrig några tvivel om vilka Trump syftade på: Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset och har påbrå från Puerto Rico, Somalia-födda Ilhan Omar som företräder Minnesota, Rashida Tlaib som är född i Detroit och har palestinskt ursprung, samt Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley, som är afro-amerikan.

Från demokratiskt håll kom genast fördömanden. Talmannen Nancy Pelosi skrev på Twitter att "Trumps plan att 'göra Amerika stort igen' alltid har handlat om att göra Amerika vitt igen".

Måndag 15 juli

Trump twittrade sammanlagt tolv gånger om Demokraterna och deras försvar av kongresskvinnorna.

På en pressträff utanför Vita huset fick presidenten frågor om sina tweetar. I stället för att tona ner sitt språk skruvade han upp tonläget ytterligare:

– Det här är människor som hatar vårt land. De hatar det, tror jag, passionerat.

Svaren möttes av kritik från flera håll, från USA och resten av världen. De fyra kvinnorna i stormens mitt gick på en gemensam presskonferens.

– Vi kommer inte låta oss tystas, sade Ayanna Pressley,

Tisdag 16 juli

"Jag har inte ett enda rasistiskt ben i kroppen" och "Dessa tweetar var INTE rasistiska", skrev USA:s president ursinnigt under dag tre i rasistbråket, som för varje timme skruvades upp med allt fler kommentarer för och mot Trump.

Då hade representanthusets talman gått ut med att hon tänker tillåta en omröstning om en resolution där Trumps uttalanden fördöms. Resolutionen röstades igenom med siffrorna 240–187. Samtliga demokrater samt fyra republikaner och en oberoende kandidat röstade för den, övriga republikaner röstade mot.


PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Röstade för fördömande av Trumps tweets – presidenten nöjd

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Amerikansk politik

Trumps USA

Alexandria Ocasio-Cortez

Rasism

Ilhan Omar