C-ledaren oroad för bilden av Sverige

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-06-15

Vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson varnar för att omvärldens förtroende för Sverige skadats.

Han krävde en ny coronastrategi i sitt sommartal.

– Vi måste komma framåt, vi måste bekämpa viruset så snabbt och effektivt som det bara är möjligt, sade Jonsson i talet i sin lada på gården utanför Hedesunda.

Centern har sedan några veckor tillbaka krävt en bred testning av alla med symtom och att den aktiva smittspårningen återupptas.

– Så att vi kan bryta smittspridningen och samtidigt öka omvärldens förtroende till Sverige som land, sade Jonsson.

Skadat förtroende

Han anser att Sveriges coronahantering skadat förtroendet för Sverige.

– Det ser vi ju inte minst i att länder nu öppnar sig, men inte öppnar gränserna för svenskarna, säger han på pressträffen efter talet.

TT: Är du bekymrad över vad man tänker om Sverige i Danmark och Norge?

– Ja, det är klart jag är bekymrad över det, och människor som inte kan resa är bekymrade och inte minst de svenska företagen som är beroende av att kunna exportera, säger Jonsson.

TT: Men regeringen har ju aviserat en bred testning. Räcker inte det?

– Det är viktiga steg som är tagna, men regeringen måste vara tydlig mot svenska befolkningen och svenska företag och inte minst mot andra länder att nu byter Sverige strategi och växlar in på ett nytt spår, där även vi försöker pressa tillbaka viruset, säger Jonsson.

Han hade i sitt tal även en politisk nyhet. Centern vill satsa en miljard kronor på psykosocialt stöd till vårdpersonal.

Partiet ser en ökad risk för psykisk ohälsa inom vården på grund av coronapandemin. C kommer att driva förslaget i förhandlingarna med regeringen inför höstens budgetproposition.

– Vi behöver fortsätta se till att inget fattas alla de som nu jobbar dygnet runt för att ge oss bästa tänkbara vård, sade Jonsson i talet.

Utmattning

Han varnade för att den hårt pressade arbetssituationen under coronakrisen kan leda till utmattning och till och med svår ångest och posttraumatisk stress.

C-förslaget innebär att staten satsar 500 miljoner kronor per år i två år. Det psykosociala stödet ska indelas i tre delar: Ett krisstöd som ger vårdanställda möjlighet att dygnet runt möta personer med hög kompetens inom krishantering. Ett samtalsstöd, till exempel via företagshälsovården. Den tredje delen består av traumabehandling för de som utvecklar utmattningssyndrom, har ångestproblematik och riskerar hamna i posttraumatisk stress.

C uppger att vissa regioner redan har ett välutvecklat krisstöd för sin personal, medan det i andra regioner, framförallt hos mindre vård- och omsorgsgivare, är mindre utvecklat.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS