Studenter uppmanas skicka bröstbilder till insamling

”Vill visa att vi är många som stöttar Cancerfonden”

avSandra Killgren

”Ladda upp en bild på dina bröst, tuttar, tits, meloner eller vad du nu kallar dem.”

Så lyder texten till Facebook-inlägget från en studentförening i Jönköping.

– På det här sättet kan studenter som inte har pengar fortfarande vara med och bidra till Cancerfonden, säger Sebastian Zeed, ordförande i WestCoast Nation.

För studentföreningen WestCoast Nation i Jönköping har det blivit tradition att delta i kampen mot bröstcancer under oktober månad. I år är planen att donera en unik tavla.

På föreningens sociala medier uppmanas följarna därför att ta kort på sina ”bröst, tuttar, tits eller meloner” och sedan skicka in bilderna via ett anonymt formulär på internet.

– Vi vill sprida budskapet att vi alla ser olika ut och att vi tillsammans kan göra något, säger Sebastian Zeed, ordförande i WestCoast Nation.

– Samtidigt som det såklart är viktigt att samla in pengar, så vill vi också öka medvetenheten om sjukdomen och uppmärksamma att man ska undersöka sig.

Foto: Privat.
WestCoast Nation i Jönköping vill få in massor med bröstbilder innan oktobers slut.

Auktioneras ut

Både män och kvinnor är hjärtligt välkomna att bidra med en bild.

Ett kollage av alla uppladdade bilder kommer sedan att säljas till högstbjudande vid den årliga bröstgalan, som anordnas av en annan studentförening på Jönköpings universitet i slutet av oktober.

– Vi vill att tavlan ska visa mångfald och att vi är många som är med och stöttar Cancerfonden. Ju fler bilder vi får in desto intressantare och roligare blir det, säger Sebastian.

Foto: Privat.
Sebastian Zeed, ordförande, och Olivia Lindestam, vice ordförande, hoppas att bröstkollaget inbringar mycket pengar till Cancerfonden.

Lovar anonymitet

Idén om ett bröstkonstverk tog form 2017 när WestCoast Nation donerade ett liknande kollage till galan. Då auktionerades det ut för 3 200 kronor, men nu vill föreningen alltså försöka slå sitt eget rekord.

– Kollaget för två år sedan fick positiv respons och bestod av ett 40-tal bilder. Den här gången hoppas vi att det blir ännu större.

I formuläret blir deras följare uppmanade att ”visa bröst i olika former, färg och storlekar.” Samtidigt poängterar Sebastian att enbart anonyma bilder, utan ansikten och identifierbara objekt, kommer användas.

– När man laddar upp bilden behöver man varken skapa en användare eller logga in på någon hemsida. Och vi har ingen direktkontakt med avsändaren.

ARTIKELN HANDLAR OM