Stor tullinsats mot droger i Norrbotten

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Martin Petersson vid Tullverket var insatsledare för samarbetet mellan svenska och finska myndigheter i Norrbotten. Arkivbild.

Ett två veckor långt samarbete mellan svenska och finska myndigheter vid gränsen i Haparanda resulterade i stora beslag av narkotika.

Insatsen är en del i arbetet mot att förebygga droganvändandet i kommunen.

Runt 40 tjänstemän från Tullverket samarbetade med åklagarmyndigheten, svensk och finsk polis samt med den finska tullen. Enligt Tullverket var samarbetet en av de största kontrollinsatserna någonsin vid gränsen mot Finland i Norrbotten

Bakgrunden till insatsen är bland annat tidigare stora narkotikabeslag som gjorts i Haparanda. I kommunen finns även medborgarlöften om att genomföra olika åtgärder för att minska droganvändandet.

Insatsen resulterade bland annat i beslag av vapen och 800 narkotiska tabletter.

Främst var det amfetamin och cannabis som kom från Sverige till Finland, medan narkotikaklassade läkemedel smugglades motsatt väg.

– Jag blev positivt överraskad över antalet ärenden och brott vi uppdagade. Vi kunde också skruva i samarbetet mellan myndigheter och efter utvärdering tror jag vi har en bra manual för hur vi ska göra framöver, säger insatsledaren Martin Petersson vid Tullverket.

Att det är så enkelt att korsa gränsen mellan Haparanda i Sverige och Torneå i Finland gör att tullarbetet blir mer komplext än vid exempelvis Helsingborg, där gränsen skiljs med vatten, säger han.

– Tullverket har också generellt en gles bemanning i Norrland vid gränsen mot Finland, vi har till viss del avsaknad av kontrollokaler som gör arbetet lite svårare.

ARTIKELN HANDLAR OM