Tarfala

Vintern är här – snöstorm i norr

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Vintern har kommit till Sverige. På Tarfala forskningsstation i Kiruna är det snöstorm och termometern visar tre minusgrader.

”Startdatum för vintern 2019 i Tarfala kommer sättas till den 15 september, vilket kan ses som ganska tidigt”, skriver SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Mycket talar för att vintern har kommit till Tarfala i Kebnekaisefjällen. När Aftonbladet når forskningsstationens intendent Torbjörn Karlin på torsdagseftermiddagen är det storm.

– Vi har minus tre och storm. Det blåser över 24 meter per sekund och det har kommit ungefär två decimeter snö, säger han.

Medeltemperaturen i Tarfala har legat under noll grader i fyra dagar i rad. När fem nollgradiga dagar har passerat räknas den meteorologiska vintern från den första dagen det uppmättes.

Inte rekordtidigt

”Startdatum för vintern 2019 i Tarfala kommer sättas till den 15 september, vilket kan ses som ganska tidigt”, skriver SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Men det är inte rekordtidigt. Det har hänt att den meteorologiska vintern inträffat redan i augusti i Tarfala.

– Jag är van vid att det snöar. Det snöade ju i juli så det kan komma när som helst, säger Torbjörn Karlin på forskningsstationen.

Den meteorologiska hösten gjorde entré redan den 2 augusti i Tarfala. I stora delar av Sverige är det fortfarande meteorologisk sommar. Det innebär att vi just nu har tre årstider samtidigt i landet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaknade upp till snöstorm – i juni

ÄMNEN I ARTIKELN

Tarfala

Väder

Pererik Åberg

Kiruna

Snöoväder