Beslut även från hovrätten: Toppjuristen fortsatt fri

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Toppjuristen som misstänks ha lejt en torped att skjuta en advokat kan fortsätta sitt liv i frihet.

Detta sedan även Svea hovrätt går på tingsrättens linje och beslutar att hon inte ska sitta häktad.

På fredagen sköts den kände advokaten med flera skott på en adress på Kungsholmen i Stockholm. Samma dag greps den kvinnliga toppjuristen. Under måndagen begärdes hon häktad för anstiftan till mordförsök.

Under häktningsförhandlingen i tingsrätten gav kvinnan ett lugnt och självsäkert intryck. Tingsrätten ansåg inte att den bevisning som åklagare Lucas Eriksson lade fram höll, och toppjuristen försattes på fri fot.

Nytt bakslag för åklagaren

– Hon är glad för att hon släpptes, berättade hennes advokat Ola Salomonsson efteråt.

Men Lucas Eriksson gav sig inte, och överklagade till Svea hovrätt. Han ville att toppjuristen skulle häktas ”i första hand så som på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till försök till mord och i andra hand så som på skäligen misstänkt för angivet brott”, enligt dokument som skickats in till hovrätten.

”Den utredning som presenterats är tillräcklig för i vart fall skälig misstanke”, går vidare att läsa.

Men nu åker åklagaren på ett nytt bakslag – hovrätten beslutar att toppjuristen inte ska häktas. I beslutet står att “Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att den misstänkte, på den utredning som åklagaren har presenterat, varken kan anses vara på sannolika skäl eller skäligen misstänkt för det brott åklagaren har angett”.

– Jag vill inte kommentera det, säger Lucas Eriksson.

Är toppjuristen fortfarande misstänkt?

– Ja, ett hovrättsbeslut ändrar inte misstankarna. De kvarstår.

Vad händer nu i utredningen?

– Det har jag inga kommentarer till.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Häktningsförhandling mot toppjuristen som misstänks för anstiftan till advokatskjutningen.

Advokaten mår under omständigheterna bra

I fredags, då polis och ambulans larmades om skjutningen, kunde den skadade advokaten själv berätta om vem han trodde låg bakom skotten – toppjuristen.

Mordförsöket beskrivs som kulmen på en flerårig fejd mellan advokaten och toppjuristen, som några dagar före mordförsöket förlorade en rättstvist i Högsta domstolen.

Advokaten uppges nu efter omständigheterna må bra.

”Hans ambition är att komma tillbaka helt återställd inom en snar framtid”, skriver advokatbyrån där mannen arbetar i ett uttalande.

Publicerad: