Internationella reseguiden: “Malmö är ett fantastiskt alternativ”

avHateff Mousaviyan

Foto: Pressbild
Bart van Poll och Sanne van Poll, grundare av resesajten Spotted by Locals som nu tipsar om annorlunda smultronställen i Malmö

Spotted by Locals skribenter guidar nyfikna besökare rätt i Malmö.

I somras smög reseplattformen igång sin Malmöbevakning.

Under en särskild flik på företags hemsida delar ett gäng lokala experter med sig av sina tips på vad man borde se, äta och göra när man är på besök i stan.

Taprooms revbensspjäll, bakverken på Martins Konditori och quizkvällarna på Mässingshornet. De flesta som kan sitt Malmö skulle förmodligen hålla med om att det här inte är några klassiska turistrekommendationer – vilket är precis vad Spotted by Locals handlar om.

Sajten, med sin tillhörande app, syftar nämligen till att lyfta fram lokala favoritställen framför sådant som annars brukar betraktas som “måsten” för den inreste.

Holländske medgrundaren Bart van Poll förklarar:

– När jag och min fru startade det här projektet 2008 gjorde vi det delvis för att vi upplevde att traditionella reseguider inte var tillräckligt “up to date”, men också för att de här reseguiderna så tydligt hade skapats för turister som är sugna på turistsevärdheter. Vi ville snarare göra något för de som intresserar sig för att hänga där lokalbefolkningen hänger.

Grundtanken är att låta lokalt förankrade skribenter – samtliga handplockade av grundarna Bart och Sanne van Poll – förse läsarna med sina bästa smultronställen.

Totalt sett bidrar över 450 så kallade “spotters” med innehåll till sajten.

Fyra av dessa utgår ifrån Malmö.

Varför Malmö?
– Först och främst för att det är en cool stad som vi har hört så mycket om genom åren, både från entusiastiska malmöiter och bekanta i Köpenhamn. Men också för att frågan om “överturism” ligger oss varmt om hjärtat. Sedan 2017 lanserar vi bara reseguider i städer som inte är typiskt turistiga. Detta för att få folk att upptäcka dessa istället för att resa till städer dit alla åker. Malmö är ett fantastiskt alternativ till många nordeuropeiska destinationer, säger Bart van Poll.

Malmö är den 77:e staden i ordningen som man bevaka. Det innebär att Malmö gör städer som Pristina, Rotterdam, Montreal och Tbilisi sällskap på sajten.

– Lyckligtvis är städerna vi bevakar fortfarande sig själva. Starbucks, H&M och deras gelikar försöker hårt men har ännu inte lyckats få dem att se identiska ut!

Vad mer har Malmö gemensamt med de andra städerna?
– Vi jobbar med många större städer i Europa, Mellanöstern och Nordamerika. De flesta av dem är multikulturella och internationellt orienterade, precis som Malmö.


Urval av Malmöställen som omnämns i guiden:

  • Myrorna

  • 5:ans buss mellan Stenkällan och Västra Hamnen

  • Biograf Spegeln

  • Restaurang Gallia

  • Interpool

  • Systembolaget

  • Kasai in the Sky

  • Plan B

  • Kalkbrottet

  • Mitt Möllan

ARTIKELN HANDLAR OM