Titlar väcker frågor i ny EU-kommission

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen presenterar sin nya kommission på en presskonferens i Bryssel.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen presenterar sin nya kommission på en presskonferens i Bryssel.

NYHETER

Titlarna stal showen när tillträdande EU-basen Ursula von der Leyen presenterade sin nya EU-kommission.

Mångas arbetsuppgifter är oklara – och en särskild kommissionär för att "skydda Europas livsstil" har snabbt fått besk kritik.

Som väntat får nederländske Frans Timmermans huvudansvar för frågor som rör klimatförändringen, medan danska Margrethe Vestager blir digitaliseringsgeneral.

Båda två kommer att betitlas verkställande viceordförande under ordförande von der Leyen, för att betona deras särskilt viktiga roller. Samma titel ges även till lettiske Valdis Dombrovskis, som får huvudansvar för "en ekonomi som fungerar för folket". Under sig får Dombrovskis italienske Paolo Gentiloni, med titeln som ekonomikommissionär.

– Jag vill att den här kommissionen ska vara flexibel och modern, som förstår Europa och lyssnar på vad Europa vill, säger von der Leyen på sin presskonferens i Bryssel.

Europeisk livsstil?

Vid sidan om finns dessutom ytterligare fem viceordföranden, där framför allt den nuvarande EU-kommissionens tidigare chefstalesman Margaritis Schinas väcker uppmärksamhet.

Schinas betitlas som vice ordförande för skydd av den europeiska livsstilen – något som genast skapat rubriker, särskilt när det visar sig att det bakom orden ligger ett övergripande ansvar för migration och integration.

– Tanken att européer skulle behöva skyddas från externa kulturer är grotesk, säger exempelvis nederländska liberala EU-parlamentsledamoten Sophie in't Veld till tidningen The Independent.

Schinas får tillsammans med inrikeskommissionären Ylva Johansson ansvar för att ta fram en ny "pakt för asyl och migration". Vad som ingår i en europeisk livsstil vill dock Johansson ännu inte försöka analysera.

– Det får ni fråga honom om. Jag har haft fullt sjå med min egen portfölj och försöka läsa in det, säger den svenska kommissionären på en pressträff.

Utöver Schinas är även franska tillträdande kommissionären Sylvie Goulard i blåsväder. På tisdagen förhördes hon av fransk polis i en utredning av bidragsfusk från hennes tid som ledamot i EU-parlamentet.

Hogan får handel

En av de mest väntade utnämningarna blir att irländaren Phil Hogan får handelsansvaret. Därmed blir det Hogan som får ta diskussionen med Storbritannien om ett framtida handelsavtal när – och om – det brittiska utträdet väl är genomfört.

– Jag känner Phil Hogan som en utmärkt, rättvis förhandlare. Brexit är inte slutet på någonting, utan början på en framtida relation. Det här borde bli ett bra förhållande som förr – han är ett utmärkt val för att förhandla fram den uppgörelsen, säger von der Leyen i Bryssel.

Alla viceordförandena gör det svårt att få grepp om strukturen i den nya kommissionen, tycker Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier.

– Det är ovanligt många viceordföranden. Vad det kommer att innebära får vi se, säger von Sydow till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE