Protester sedan björn dödats i Frankrike

Av:  TT-AFP

Två rivaliserande demonstrationer – en av djurrättsaktivister och en annan av bönder som vill skydda sin boskap – har hållits i södra Frankrike sedan en brunbjörn dödats i franska Pyrenéerna.

Omkring 2 000 bönder, boskapsägare, jägare, folkvalda politiker och tjänstemän samt fackliga företrädare samlades på lördagen i Ètang de Lers för att bland annat kräva stopp för ett program där importerade björnar släpps ut i det vilda i området. Omkring sex mil längre norrut, i Toulouse, krävde samtidigt cirka 150 djurrättsaktivister, som fått ihop cirka 14 000 namnunderskrifter, att de som dödat björnen ska straffas och att en ny björn ska sättas ut för att skydda stammen.

Den fyraåriga björnen hittades död av skottskador den 9 juni sedan myndigheterna fått in klagomål om att ett antal får har strukit med. En belöning på motsvarande drygt 471 000 kronor har utfästs för information som leder till att brottet klaras upp.

Det är den andra björnen som dödats i området i år.

Striden om björnarna har pågått länge i området. En omfattande jakt under 1930-talet utrotade i det närmaste de vilda djuren i området, men de återvände under 1990-talet från utlandet, och de är nu skyddade av lagen.

Dessutom finns alltså programmet med importerade björnar, och nu anses det finnas ett 50-tal brunbjörnar i franska Pyrenéerna.

Publisert: