FHM: Skaffa inga nya kompisar på semestern

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera semesterorter rapporterar om hur semesterfirare inte håller social distansering.

Nu avråder Folkhälsomyndigheten från att skaffa nya vänner under sommarresan.

– Det får ni göra nästa år, säger generaldirektör Johan Carlson.

Turistandet och resandet har i Sverige har ökat den senaste tiden. Flera populära semesterorter i landet har larmat om att sommarbesökare slarvar med att följa riktlinjerna för att minimera smittspridningen.

Under tisdagens presskonferens presenterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en positiv trend med en sjunkande kurva av antal fall. På flera håll följs de rådande riktlinjerna av allmänheten, men på andra håll kommer oroväckande rapporter om att den sociala distanseringen inte hålls. Enligt Johan Carlson ska man inte skaffa nya vänner under semestern i år.

– Vi har indikationer från semesterorter och på andra håll i landet att det fungerar mindre väl, inte så väl som vi skulle önska. Undvik platser med mycket trängsel och undvik kontakter med människor som du inte umgås med normalt. Det är ett viktigt budskap. Skaffa inga nya bekantskaper på semestern, vilket normalt sett är ganska trevligt. Det får ni göra nästa år, säger han.

”Oerhört viktigt att alla håller i detta”

Han betonar att allmänheten måste fortsätta följa den sociala distanseringen även under sommarmånaderna för att upprätthålla den positiva trenden med minskad smittspridning. Det gäller bland annat badplatser, restauranger, campingar och allmänna utemiljöer.

– Vi har långsiktiga, enkla, tydliga regler för att hålla avstånd och hur man beter sig i sammanhang på restauranger och badplatser. Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Jag vänder mig både till allmänheten och inte minst till de som driver verksamheterna, säger han.

Larmet från Öland: trängsel i utomhusmiljöer

Enligt MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, visar undersökningar från Kantar/Sifo att inrikesresandet ökar. Samtidigt stiger antalet gästnätter bland turistnäringen.

– Många följer myndigheternas rekommendationer, det är vi glada för. Men vi får också andra rapporter. Nu senast från länsstyrelsen i Kalmar län, som säger att det är trängsel i utomhusmiljöer på Öland, det gäller framför allt på gator och stränder. På campingar och restauranger fungerar det bra, säger Stefan Anering, enhetschef på MSB.


PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE