Nyheter

Ann Linde mötte besvikelse på Balkan

Av: 

TT

Utrikesminister Ann Linde (S) med kollegan i Nordmakedonien, Nikola Dimitrov, efter ett möte i Skopje på måndagen.
Utrikesminister Ann Linde (S) med kollegan i Nordmakedonien, Nikola Dimitrov, efter ett möte i Skopje på måndagen.

NYHETER

Frankrikes käpp i hjulet för Nordmakedoniens och Albaniens EU-ambitioner har väckt stor besvikelse, "näst intill sorgsenhet", vittnar utrikesminister Ann Linde från sin resa på Balkan.

Förra månaden stoppade den franske presidenten Emmanuel Macron processen att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Nordmakedonien och Albanien. De trägna kompromissförsöken från EU: stats- och regeringsförsöken gick i baklås.

Macron vill först få hela EU att fungera bättre innan nya länder kan komma i fråga.

Ann Linde (S) träffade på måndagen Nordmakedoniens president och utrikesminister samt avverkade en mycket välbesökt presskonferens.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att framhålla för Nordmakedonien och Albanien att ha nära europeiska kontakter och att de fortsätter med sina respektive reformprocesser.

Fortsatta reformer

– I Nordmakedonien har man kommit mycket långt med reformer när det gäller rättsväsendet, underrättelsetjänsten och kampen mot korruptionen. Och vi får på alla sätt hoppas att det inte avstannar nu, säger Ann Linde i telefon från huvudstaden Skopje.

Hon berättar att två EU-kommissionärer också var på besök under måndagen och i förra veckan var den tyska utrikesministern där.

– Vi är många som nu vill befästa att vi inte ser detta som att EU drar sig bort från Nordmakedonien eller Albanien. Tvärtom vill vi behålla en bra relation, säger Ann Linde.

Bytte landets namn

Någon bitterhet mot Macrons stopplinje har hon inte märkt av:

– Men det finns en mycket stor besvikelse som är absolut påtaglig, näst intill sorgsenhet skulle jag vilja säga. Mer det än bitterhet eller aggressivitet.

– Nordmakedonien tycker att man verkligen har gjort allt, till och med ändrat namnet på sitt land, men får ändå inte starta förhandlingar.

I fjol bytte dåvarande Makedonien namn till Nordmakedonien för att öppna vägen mot medlemskap i EU och Nato.

Under tisdagens besök i Albanien träffar Ann Linde landets premiärminister, utrikesminister och justitieminister.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: