Reportermord tvingar bort fler toppar

Av:  TT-Reuters

Ljus som tänts i huvudstaden Bratislava till minne av den slovakiske journalisten Ján Kuciak och flickvännen Martina Kusnirova efter morden i februari i fjol. Arkivbild.
Ljus som tänts i huvudstaden Bratislava till minne av den slovakiske journalisten Ján Kuciak och flickvännen Martina Kusnirova efter morden i februari i fjol. Arkivbild.

Det slovakiska parlamentets biträdande talman avgick på torsdagen på grund av sina kontakter med en affärsman som åtalats för att ha beordrat det uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak.

Martin Glvác är den högst uppsatte personen som avgår på grund av kopplingar till affärsmannen Marián Kocner, vars räckvidd in i de högsta delarna av statsapparaten har avslöjats av polisutredningen om mordet i februari.

Kuciak rapporterade bland annat om kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker och affärsmän. Han och flickvännen Martina Kusnirova sköts ihjäl i parets hem utanför huvudstaden Bratislava i februari i fjol.

Rättsfallet ses nu som ett test av det slovakiska rättssystemets oberoende. Enligt utredare har tusentals meddelanden till och från "representanter för statliga organ och rättssystemet" hittats i Kocners telefon.

Installerade kamera

En del av meddelandena har publicerats i medierna vilket lett till att en biträdande minister, två åklagare och en domare redan tidigare har avgått.

En film som visar hur Kocner installerar en hemlig kamera i före detta riksåklagaren Dobroslav Trnkas kontor har också läckt ut på en tjeckisk sajt, och Trnka har tills vidare stängts av från allt arbete.

Dessutom har personer inom polisen och säkerhetsorganen avgått på grund av utredningen.

Påverka valet

Kocner och tre andra personer har åtalats för mordet. Affärsmannen och två av de andra hävdar sin oskuld. En fjärde man har erkänt att han sköt medan en femte har gjort en uppgörelse med åklagarna och ska vittna.

Martin Glvác medger att han känner Kocner men erkänner inga felsteg. Han skriver på Facebook att han förväntar sig att flera politiker – även från oppositionen – med band till Kocner ska avgå.

Redan i fjol tvingades premiärminister Robert Fico kasta in handduken inför massprotesterna efter mordet. Men trepartikoalitionen har överlevt under ledning av Peter Pellegrini, som handplockades av Fico som efterträdare.

Mordutredningen och dess förgreningar förväntas kunna få stor betydelse för parlamentsvalet i Slovakien som ska hållas den 29 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN