Afghanistan utropar seger över IS

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-19

Både Afghanistans regering och talibanerna hävdar att IS har besegrats, frågan är bara vem som ska få ta åt sig äran. På bilden en afghansk soldat i det tidigare IS-fästet Nangarhar. Arkivbild.

Terrorrörelsen Islamiska statens saga i Afghanistan är all.

Det hävdade landets president Ashraf Ghani på tisdagen.

– För ett år sedan hade ingen kunnat tro att vi skulle kunna stå här i dag och säga att vi har tillintetgjort IS, sade Ghani inför ett pressuppbåd i Jalalabad, provinshuvudstad i östliga Nangarhar där IS tidigare hade ett starkt fäste.

Under de senaste veckorna har över 600 IS-stridande överlämnat sig själva och sina familjer till regeringen. Myndigheterna menar också att luftangrepp och bristande finansiering resulterat i att stridsmoralen svikit.

– Nu, när de IS-stridande gett sig, uppmanar jag myndigheter att behandla deras familjer humant, tillade Ghani.

Talibanrörelsen, som också stridit mot IS, avfärdade dock Ghanis beskrivning som "absurda påståenden". Bakom terrororganisationen fall låg i stället "Afghanistans islamiska emirat", som talibanerna formellt kallar sig, skriver talespersonen Zabihullah Mujahid på Twitter:

"Regeringen i Kabul spelade 0 procent roll i segern över IS och Nangarhars stolta folk är våra vittnen. IS nederlag är ett arv som tillhör det islamiska emiratet."