Putin: Ett bättre liv väntar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga frågestund i Moskva.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga frågestund i Moskva.

NYHETER

Ryssarna kommer att få högre levnadsstandard tack vare ett en ny satsning, säger president Vladimir Putin under sin årliga tv-sända frågestund med allmänheten.

Hans popularitet har minskat rejält de senaste åren som en följd av kritiserade reformer.

En inringare från regionen Samara klagar över hur svårt det är att som familj klara sig på 10 000 rubel i månaden, knappt 1 500 kronor, och undrar när det kan bli en ändring.

– Det är sant att realinkomsterna har fallit i flera år. Det största raset var 2016, men nu har inkomsterna gradvis börjat återhämta sig, säger Putin.

Låg levnadsstandard, låga löner, dålig vård och oro över sophantering är de mest akuta problemen för ryssar i dag, säger han under sitt framträdande. Men en storsatsning på offentliga utgifter ska sätta fart på levnadsstandarden, antagligen redan i år och nästa år, säger han.

Presidentens opinionssiffror har sjunkit de senaste åren. Efter toppåret 2015 då han hade närmare 90 procent av ryssarnas stöd ligger han nu på 64 procent. En impopulär pensionsreform är en del av orsaken.

Tidigare finansminister Alexej Kudrin, som nu är utskottsordförande, sade i helgen att han var orolig för vad som ska hända om fattigdomsnivån i landet inte minskas. Kreml kritiserade då hans kommentar som känslomässig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN