Kritik mot Ivanka Trump efter G20-möte

avTT

Foto: Susan Walsh/AP/TT
Ivanka Trump omgiven av stats- och regeringschefer vid G20-mötet i Osaka, Japan.

USA:s presidentdotter Ivanka Trump kritiseras för hur hon agerat i Japan och Sydkorea under de senaste dagarna.

Både under G20-mötet i japanska Osaka och under president Trumps besök i Sydkorea intog Ivanka Trump en ofta central roll.

Ivanka Trump deltog bland annat i en rad toppmöten i Osaka och poserade tillsammans med stats- och regeringschefer vid stormaktklubben G20:s sedvanliga gruppbild. Detta trots att hennes roll inte är att representera USA utan att vara rådgivare till presidenten.

Många inlägg

På ett filmklipp som släppts av franska myndigheter ser man hur Ivanka Trump i samband med G20-mötet försöker ta sig in i ett samtal mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Internationella valutafondens chef Christine Lagarde.

Filmklippet har fått stor spridning och det har sedan dykt upp en mängd inlägg på sociala medier under hashtaggen "unwantedivanka" (ungefär oönskade Ivanka) där Ivanka Trump redigerats in i kända historiska bilder.

Inte bara bilder

Men kritiken mot Trump och hans familjemedlemmar består inte bara av skämtbilder på sociala medier. CNN skriver bland annat att det är ett farligt experiment att låta familjemedlemmarna agera som de gör. "När Ivanka agerar som om hon är utrikesminister, vad betyder det för hur våra allierade (och fiender) uppfattar oss? Litar de på den faktiske utrikesministern (jag ser dig Mike Pompeo!) eller ser de Ivanka som närmare presidenten?", frågar sig CNN:s politiska kommentator Chris Cillizza.

"Det kan verka chockerande för vissa, men att vara någons dotter är faktiskt inte en merit", skriver New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter. Hon skriver vidare att det skadar USA:s diplomatiska anseende när Trump bjuder in dottern i stället för erfarna diplomater att medverka i bilaterala samtal.