Folkhälsomyndigheten

Chefen efter kaosdagarna: ”Vi har kört nattarbete”

Av: 

Erik Karlsson

NYHETER

I två dagar har rapporteringen kring Folkhälsomyndigheten kretsat kring den felaktiga matematiska modellen som presenterades i tisdags.

När den reviderade modellen nu presenterats andas analyschefen Lisa Brouwers ut.

– Det var nästan tur att felet var så uppenbart, det kunde ha varit klart mer subtilt, säger hon.

Det var efter tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten som det vanliga arbetet på myndighetens analysavdelning förvandlades till dygnet runt-arbete. Rapporten som publicerades och kommunicerades innehöll ett gravt fel där man sa att varje bekräftat fall motsvarade 1000 obekräftade fall.

I dag presenterades den nya modelleringen över smittan i Stockholm. Faktorn för bekräftad kontra obekräftad smitta förändrades från 1:1000 till 1:75. Det vill säga, 500 000 stockholmare beräknas ha haft eller ha covid-19.

– Ja, visst är det skönt att kunna presentera det här nu, säger Lisa Brouwers lättat och berättar om två intensiva dygn.

– Det är en liten tajt grupp med analytiker, 3–4 stycken, som jobbat med rapporten och det har varit dagar, kvällar och nätter av intensivt arbete. Men samtidigt är det roligt med stort intresse.

Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.

Hur har det varit att se all kritik mot ert arbete?

− Man får ha lite perspektiv, det är en väldigt speciell situation. Men jag är glad att jag har lojala medarbetare som jobbar väldigt hårt. När felet uppdagades så har de som suttit med programmeringen kört nattarbete, säger hon.

”Inga garantier”

Hon berättar att myndigheten också fått mycket hjälp utifrån med att peka ut felaktigheten i kodningen.

– Trots att vi plockade ner koden när felet upptäcktes så var det flera stycken som hunnit ladda ner den. Vår kodare Disa sa att hon hade fått fem mejl med tips som visade samma fel som hon – som tur var – också hade hittat innan, säger Lisa Brouwers.

Nu väntar lite vila för de medarbetare som jobbat med modelleringen, men snart kommer nya undersökningar om smittspridningen i landet och Stockholm – och en ny modellering.

Hur noga kommer den korrekturläsas?

– Vi kommer försöka läsa den så noga det går. Men det finns inga garantier, det är så många parametrar och så avancerad kodning.

PODD Så påverkar oljan världspolitiken i coronatider

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset