Stopp i åkattraktion – beror på säkerhetsfunktion

Av: Malin Kardell

Publicerad:

Berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark har stannat flera gånger den senaste veckan.

Tågen har blivit stående högst upp i en av backarna.

– Det beror på att sensorer slagit ifrån, och banan behövts kontrolleras, säger Rickard Sjödén, presskontakt på Kolmårdens djurpark.

Kolmårdens berg- och dalbana har den senaste veckan stannat flera gånger.
Foto: Jasmin Matuh
Kolmårdens berg- och dalbana har den senaste veckan stannat flera gånger.

Under söndagen stannade berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark. Ett av tågen stod stilla på toppen av en backe, och blev stillastående i nio minuter.

– Det var ett kortare stopp som berodde på att en person som klivit av det andra tåget stannat upp för nära utgångsgrinden. Då slår en sensor ifrån, och man behöver ta dit tekniker för att kunna starta attraktionen igen, säger Rickard Sjödén, presskontakt på Kolmårdens djurpark.

Förra veckan inträffade något liknande. Då berodde det på att tåget som ankom till ”perrongen” stannat några centimeter från tänkt plats. Tåget i banan stod då still i omkring 15 minuter.

Enligt Rickard Sjödén är attraktionen uppbyggd så att endast ett tåg får befinna sig i banan åt gången. Det andra står då still för av- och påstigning. Och det finns ett flertal sensorer som kan slå ifrån, och att detta görs automatiskt.

– Det är en säkerhetsfunktion. Och på så sett kan man ju också se detta som ett tecken på att det fungerar som det ska, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE