Coronaeffekten borta för Löfven

S tappar mest i nya väljarbarometern

Coronaeffekterna syns inte längre för regeringspartierna.

I Aftonbladets/Demoskops senaste väljarbarometer tappar Socialdemokraterna 1,2 procentenheter.

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren.

Efter en vår där stor del av de inrikespolitiska sakfrågorna hamnat i skymundan av coronapandemin har regeringspartierna gynnats i tidigare opinionsmätningar.

Nu ser den positiva coronaeffekten ut att ha avtagit för Stefan Löfven och hans partikamrater. Partiet tappar 1,2 procentenheter i senaste Aftonbladets/Demoskops mätning och når där 27,3 procent.

– Vi börjar röra oss tillbaka till läget före corona, men det går lite långsammare än vi hade trott, säger Peter Santesson, Demoskops opinionschef.

GRAFIK: PAUL WALLANDER
GRAFIK: PAUL WALLANDER

Han tycker inte att Socialdemokraternas tapp är anmärkningsvärt stort, men ser annat som sticker ut.

– Det är intressant att de försvagas i väljargruppen män och övre medelåldern, det är nyckelgruppen hos SD, säger han.

S: Vi fokuserar på pandemin

Partisekreteraren (S) Lena Rådström Baastad, kommenterar resultatet i ett sms till Aftonbladet:

– Vårt fokus ligger precis som innan sommaren inte på läget i opinionen, utan på att hantera coronapandemins konsekvenser där målet är att minska smittspridningen, rädda människors liv och hälsa samt mildra pandemins konsekvenser för jobb och företag.

Hon tolkar opinionsläget som osäkert.

– Samtidigt kan man konstatera att vi lever i en tid som är fylld med så pass mycket osäkerhet, att opinionsläget måste anses vara extra svårtolkat, skriver Lena Rådström Baastad.

”Allvarligt opinionsläge”

En annan av mätningens förlorare är Miljöpartiet som med 3,4 procent hamnar under riksdagsspärren.

– Vi ser allvarligt på siffrorna och opinionsläget och är inte nöjda med att inte få ut vår egen politik, säger Märta Stenevi, partisekreterare.

Hon vill inte lägga för stor vikt vid en enskild mätning, men känner att läget är tufft.

– Vi vet att det finns en opinion för medmänsklighet och klimatpolitik. Utmaningen är att fånga upp viktiga frågor som vi vet att vi kan driva effektivt, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).

Peter Santesson säger att frågor som migration, lag och ordning samt lagen om anställningsskydd (las) inte har fått samma utrymme under pandemin, men att de nu tagit mer plats i debatten.

Mest ökade SD och M med som båda steg med 0,8 procentenheter.

– En trend i vår är att M steg för steg tar tillbaka ett tydligt ledarskap som största oppositionsparti, säger Peter Santesson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: