USA-konsulat igenbommat efter Kinas order

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-07-27

Den amerikanska flaggan har halats vid konsulatet i Chengdu i sydvästra Kina. Ordern att stänga konsulatet var en vedergällning efter att USA tvingat Kinas konsulat i amerikanska Houston att stänga.

Det är den senaste av flera händelser som trappat upp spänningen mellan stormakterna.

På bilder från det kinesiska statliga tv-bolaget CCTV syntes hur den amerikanska flaggan långsamt halades ned vid konsulatet tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid.

Vägen till byggnaden spärrades av under polisbevakning och alla amerikanska skyltar och emblem har tagits bort från byggnaden.

Peking bekräftade senare att konsulatet stängts klockan tio på måndag förmiddag och att kinesiska myndigheter gått in på konsulatet och "tagit över det".

"Vi är besvikna över det Kinesiska kommunistpartiets beslut och kommer att sträva efter att fortsätta nå ut till folket i den här viktiga regionen genom våra andra stationeringar i landet", kommenterar en talesperson vid USA:s utrikesdepartement beskedet i ett mejl.

Polisen tog bort en vägblockering fram till byggnaden och framför den samlades förbipasserande. En del viftade med kinesiska flaggor och tog selfies. Andra var mindre glada, men desto mer oroade för vad de knakande relationerna ska innebära för det kinesiska folket.

– Vi är väldigt ledsna över att relationen mellan USA och Kina bryts ned, säger en man vid namn Li, till Reuters.

Svar på USA-stängning

Stängningen är Kinas svar på USA:s besked förra veckan att bomma igen det kinesiska konsulatet i Houston i delstaten Texas. De båda länderna anklagar varandra för att skada respektive lands säkerhet och intressen.

USA anklagar två kineser för att ha hackat hundratals företag och försökt stjäla forskning om coronavaccin och i ett tal i torsdags sade utrikesminister Mike Pompeo att Kinas konsulat var ett "nav för spioneri och stöld av immateriell egendom".

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera sätt den senaste tiden, bland annat när det gäller handeln, Kinas hantering av coronaviruset och situationen i Hongkong. USA:s besked fick de frostiga relationerna att frysa ytterligare.

"Hotat Kinas säkerhet"

Kina svarade snabbt med att i fredags beordra stängningen av det amerikanska konsulatet i Chengdu i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina.

Att stänga konsulatet är "ett legitimt och nödvändigt svar på de oresonliga åtgärder USA vidtagit", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

– Den amerikanska personalen vid konsulatet i Chengdu har blandat sig i Kinas inre angelägenheter och har hotat Kinas säkerhet och intressen, säger Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Strategiskt viktigt

Konsulatet i Chengdu har funnits sedan 1985, har runt 200 medarbetare varav de flesta är lokalt anställda och representerar USA:s intressen i en stor del av sydvästra Kina.

Konsulatet ses som strategiskt viktigt eftersom USA där tilläts samla information om den autonoma regionen Tibet, där människorättsorganisationer länge anklagat Kina för religiöst förtryck och brott mot mänskliga rättigheter, skriver BBC. Tibet är också ytterligare en av de många stötestenarna mellan USA och Kina som tidigare lett till diplomatiska utbrott.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln