Dubbelt så många Uppsalastudenter anmälda för fusk

I fjol anmälde examinatorer och lärare 91 studenter för fusk vid Uppsala universitet.

I år har de anmält mer än dubbelt så många efter en termin med distansundervisning, rapporterar Dagens Nyheter.

Anmälningar om fusk har skjutit i höjden på Uppsala universitet.
Anmälningar om fusk har skjutit i höjden på Uppsala universitet.

Det är inte bara på Uppsala universitet som fler studenter har anmälts för fusk under vårterminen jämfört med i fjol. Antalet anmälningar har ökat även på Göteborgs universitet, Lunds universitet, Linköpings universitet och Örebro universitet. Men inte lika mycket enligt tidningen.

Ökar fusk på distanstentamen

Totalt 201 studenter har anmälts för fusk under vårterminen i Uppsala, vilket är mer än dubbelt så många som under både höst- och vårterminen 2019.

Men om det beror på att fler studenter fuskat eller om lärarna varit mer observanta under distansundervisningen återstår att se, anser Cecilia Marklund, chef för enheten för studieadministration vid Uppsala universitet.

– Man vet aldrig vad som är hönan och vad som är ägget. Man kan ju misstänka att det är enklare att samarbeta eller fuska på en distanstentamen. Men det kan också vara så att examinatorer och lärare har en tendens att granska saker på ett annat sätt. Om man är lärare och vet att det är lättare att fuska kanske man går in med den blicken, säger hon till dn.

I fjol stängdes totalt 94 studenter tillfälligt av från olika universitet runt om i landet och åtta fick varningar efter anmälningar om fusk.

Publisert:

LÄS VIDARE