Dödsskjutning vid synagoga i USA

Uppdaterad 2019-04-28 | Publicerad 2019-04-27

En 19-årig vit makt-anhängare har gripits efter att ha skjutit församlingsmedlemmar vid en synagoga i Poway i Kalifornien.

En kvinna och tre personer skadades.

– Människor i församlingen ingrep mot skytten, säger borgmästaren Steve Vaus.

Vid 11.30-tiden, lokal tid, larmades polisen om skottlossning vid en synagoga i Poway utanför San Diego i den amerikanska delstaten Kalifornien.

Polisen uppmanade först allmänheten att hålla sig undan området. Senare kunde man berätta att en man gripits efter skjutningen.

Flera personer ska ha skadats – men den exakta omfattningen var till en början okänd.

Enligt NBC rör det sig om fyra drabbade som samtliga var skottskadade.

Poways borgmästare Steve Vaus uppgav senare att en person dött och tre skadats.

– Människor i församlingen ingrep mot skytten. De här modiga människorna förhindrade en än större tragedi, säger Vaus till CNN.

En av de skadade ska vara församlingens rabbin.

Nationalist gripen

Enligt amerikanska medier är den gripne en 19-årig man från orten. Enligt BNO News ska det röra sig om en antisemitisk nationalist.

Borgmästare Vaus ser dådet som ett hatbrott och uppger att det var specifikt riktat mot den judiska församlingen.

Skotten avlossades under den sista dagen av den judiska högtiden pesach och borgmästaren uppger att gärningen är ett hatbrott.

19-åringen har identifierats som John Earnest. Han lämnade över sig själv till polisen kort efter dådet. I ett manifest som på lördagen publicerades online i hans namn beskrivs planer på att mörda judar, uppger Washington Post.

Han beskriver sig själv som vit makt-anhängare och antisemit och hyllar såväl moskémassakern i Nya Zeeland som dådet mot en synagoga i Pittsburgh för ett halvår sedan. Enligt Washington Post skrev han i manifestet att dådet skulle livesändas på Facebook som dock blockerade hans profil innan den blev spridd.

Han skrev även att dådet planerats i fyra veckor, uppger Los Angeles Times.

ANNONS